Study tour a Gerecse kapujában

Szerző: Polgár Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2018. október 01. 11:10

A nemrég megnyitott látogatóközpont szolgáltatásaira és a környék legizgalmasabb látnivalóra hívták fel a figyelmet szeptember 28-án a Gerecsén rendezett study touron.

A Gerecse Kapuja Látogatóközpontban egy tematikus kiállítóteret rendeztek be, ahol a látogatók interaktív kiállítás keretében ismerkedhetnek meg a Turul madár mondavilágával. Az interaktív kiállítótér három túraútvonal –Turul tanösvény, Ranzinger-tanösvény és Geológiai tanösvény – tematikájára épül fel. A Látogatóközpontban helyet kapott egy étterem, ajándékbolt, konferenciaterem. Tervezik egy büfé nyitását is.

A Látogatóközpont megnyitásával a sportolni vágyókra is gondoltak, lehetőség van hegyi kerékpár és via ferrata (vasalt út) felszerelések kölcsönzésére. Hegyi kerékpárral vadregényes hegyi utakon ismerhetjük meg a Gerecse szépségeit, míg a via ferratán különböző nehézségű vasalt utakon, biztonságos körülmények között próbálhatjuk ki a függőleges sziklákon való mászást.

Hegyi kerékpárosok a Gerecse Kapuja Látogatóközpont előtt

Fotó: Polgár Zoltán

A Látogatóközpontot és a Turul-szobor alatti kilátót összekötő Turul tanösvény Thaly Kálmán tervei alapján elhelyezett hét nemzeti millenniumi emlékmű történetét mutatja be. A néhány percen belül kényelmesen bejárható sétaúton megismerkedhetünk például Pannonhalma és Ópusztaszer Turul szobrainak történetével. A Ranzinger-tanösvény a Csúcs-hegyen álló 30 méteres aknatoronyból kialakított kilátóhoz vezet, melynek tetejéről pazar kilátás nyílik a környékre. A Látogatóközpontból 1,3 kilométerre levő kilátóhoz vezető tanösvény 10 állomásán ismerhetjük meg a Gerecse jellegzetes élővilágát.  A Látogatóközponttól néhány száz méterre található Szelim barlanghoz, a Dunántúl egyik legismertebb ősrégészeti lelőhelyéhez vezető vezető Geológiai tanösvény a terület kőzeteit mutatja be, és a helyszínhez kapcsolódó legendákat ismerteti meg a látogatókkal.

A Szelim barlang

Fotó: Polgár Zoltán

 

1. Gerecse Kapuja Látogatóközpont előtt hegyi kerékpárosok

Kapcsolódó cikkek

Egyetem lesz az Edutus

2018. július 26.