Szent Márton Újborfesztivál és Libator a szentendrei Skanzenben

Forrás: turizmus.com

 2021. november 04. 13:24

Márton-napi népszokások, kézműveskedés, borkóstoló, koncertek és meseelőadások várják a látogatókat a 19. alkalommal megrendezett Szent Márton Újborfesztivál és Libatoron a szentendrei Skanzenben november 13-14-én, ebben az évben a PajtaKult programmal együttműködésben.

A Mihály naptól Katalin napig (szeptember 29. – november 25.) tartó Kisfarsang a bálok, lakodalmak őszi időszaka és a gazdasági év lezárásának ideje. Az időszak legismertebb jeles napja a Márton-nap, amelyhez számos népszokás, hiedelem, az újbor kóstolása és a libalakoma szokása kapcsolódik - közölte a szabadtéri múzeum.

A Márton-napi mulatságok és népszokások hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes eleveníti meg a szabadtéri néprajzi múzeumban, de bepillanthatnak az érdeklődők a vidám őszi társas munkák, a tollfosztás, kukoricamorzsolás légkörébe is. Megismerhetik Szent Márton életét, érdekességeket tudhatnak meg a liba-kultusz eredetével és vadhajtásaival kapcsolatban. Kézműves borászatok kínálata mellett az idei szüret újborait is megkóstolhatják a vendégek. Lesz verses borműhely és sommelier gyorstalpaló. Ezenkívül vándormuzsikusok járják majd a portákat és találkozhatnak a gyerekek a Langaléta Garabonciásokkal.

skanzen_martonnap

Idén már 19. alkalommal várja a Márton-napi újborfesztivál és libator az érdeklődőket

Fotó: skanzen.hu

A Kisbodaki pajtában mesék, koncertek színesítik a programot. A kézműves foglalkozásokon textil liba, őszi ajtódísz, poháralátét mellett libatoll ékszert és Márton-napi lámpást készíthetnek. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a vadludak, a bringatúra Márton nyomába ered, a nap végén pedig lámpás felvonulásra hívnak kicsiket és nagyokat.

A Skanzen portái, házai 16:00-ig, a SKANZEN VIGADÓ programjai és a kézműves vásár 18.00 óráig tartanak nyitva.