Szeptember 25-én újra Mátrai turizmus napja

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 13. 17:08

Szeptember 25-én immár negyedik alkalommal rendezi meg a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület a Mátrai turizmus napját.

Az egyesület négy éve indította útjára a programot, első alkalommal 130 éves a mátrai turizmus néven. A nem várt siker nyomán évről évre Mátraszentimrén várták a vendégeket, az elmúlt két évben azonban a pandémia miatt szünetelt a program.

Idén két korábbi programjukat ötvözik, a tíz éven át sikerrel futó Mátrai múzeumok éjszakáját és a Mátrai turizmus napját. Az előbbi programból azt az elemet emelték át, hogy több útvonalon autóbuszos program keretében mutatják be a Mátra településeit, hagyományait, gasztronómiai különlegességeit. A Mátrai turizmus napján pedig hagyományosan Hanák Kolos előtt tisztelegnek, aki az első útikalauzt írta a Mátráról és az első turisztikai egyesületet alapította meg itt 1887 májusában.

Ebben az évben a Turizmus világnapjához legközelebbi hétvégén, szeptember 25-én tartják meg a programot. Ismét érkezik az Ikarus 55 retró autóbusz, amely ez alkalommal a Mátra kevéssé ismert településein rója majd a kilométereket, az érdeklődők több útvonal közül választhatnak. Míg korábban döntően a Felső-Mátra és a Mátra északi települései álltak a fókuszban, most a déli részre koncentrálnak, így Visontán Dotto kisvonatos falunézés, Detken helyi gasztronómiai különlegességek várják a vendégeket.

A sár-hegyi Szent Anna-kápolna

Fotó: Kazsu Attila

Visontán ezen a napon kísérő eseményként veterán autók találkozója is színesíti az eseményt, sőt 14 órai kezdettel rövid orgonakoncert is várja az érdeklődőket. Markazon a Kincsek házában a helyi vadászati kiállítást tekinthetik meg a vendégek. Emellett Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Aldebrő és Tarnaszentmária is szerepel a választható útvonalakon. A programban szerepelnek még Gyöngyös különleges egyházi értékei, mint az egyedülálló Egyházi kincstár, a Zsolnay majolikából készült stációk, vagy a kilátás a Szent Bertalan templom tornyából. Összesen kilenc település kincsei szerepelnek a kínálatban, több olyan is, amelyek egyébként el vannak zárva a látogatók elől.

A retró járat végállomása Abasár, ahol gazdag program várja a látogatókat. Kiemelt érdeklődésre tarthat számot Aba Sámuel monostorának ásatása, ahol vezetett túrán mutatják be a feltárás eredményét. Emellett a katolikus templom különleges freskói és a Kapásház értékei szerepelnek a programban. Az eseménydús napot Abasáron a helyi borászok kóstolói zárják.

További információkat a kezdeményezés Facebook-oldalán lehet találni, ahol szeptember 17-ig kedvezményes jegyek is válthatók.