Temesvár kapja a turisztikai újságírók nemzetközi szövetségének Aranyalma-díját

Forrás: MTI

 2023. március 08. 14:31

A romániai Temesvár kapja idén a Turisztikai Újságírók és Írók Nemzetközi Szövetségének (FIJET) Aranyalma-díját - jelentette be szerdán a szervezet.

A nemzetközi szervezet közleménye szerint a kitüntetést március 24-én adják át Temesváron. A díjat 1971 óta évente átadják, egy-egy szervezet, település vagy személy kapja a turizmus fejlesztéséért, népszerűsítésért kifejtett tevékenysége elismeréseként. A díjazottról egy újságírókból álló zsűri dönt.

Plamen Starev bolgár újságíró, az Aranyalma testület elnöke szerint az Aranyalma-díjjal Temesvár folyamatos fejlődését ismerik el. Tételesen azt, hogy miközben a bánsági település fejlődik, szépül, az elmúlt évszázadok "aromáját" is megőrzi, és olyan település marad, "ahol a történelem nemcsak érdekes olvasmány, hanem a szemünk előtt van" - idézte a közlemény az elnököt.

Simion Giurcă, a várost népszerűsítő egyesület ügyvezető elnöke rámutatott: az üzleti turizmus mellett kikapcsolódási célpontként is szeretnék népszerűsíteni Temesvárt. Azt szeretnék, ha a belföldi turisták is felfedeznék a bánsági várost, amely román ugyan, de "kicsit más", mivel "multikulturalizmusra épült", más-más helyről érkező, más-más nemzetiségű emberek építették - mondta.

Temesvár idén az Európa Kulturális Fővárosa címet is betölti, az ünnepi rendezvénysorozatot február 17-én nyitották meg

Fotó: 123rf.com

A FIJET az egyik legrégebbi nemzetközi újságírószövetség, 1954-ben alapították francia és belga újságírók Párizsban, több mint harminc tagszervezete van. Tagjai tavaly a szerbiai, vajdasági Újvidéket tüntették ki Aranyalma-díjjal, 2019-ben a romániai, partiumi Nagyvárad kapta az elismerést.

Temesvár idén az Európa Kulturális Fővárosa címet is betölti, az ünnepi rendezvénysorozatot február 17-én nyitották meg.