Tourinform-kiválóságok: történelmi séták a királyok városában, Székesfehérváron

Forrás: turizmus.com

 2023. július 13. 12:00

A turizmus újraindításában jelentős szerepet játszó Tourinform-hálózat legfőbb értékei az irodákban dolgozó szakemberek. A Magyar Turisztikai Ügynökség teljesítményértékelő rendszerében legmagasabbra értékelt irodák bemutatásával sorozatunk az ő munkájukra, jó gyakorlataikra hívja fel a figyelmet.

Az országosan elérhető, csaknem 100 irodából az egyik legkiemelkedőbb közülük a 96 százalékos eredménnyel a Tourinform Székesfehérvár. A csapat rengeteg tapasztalattal, elkötelezettséggel és szívből jövő kedvességgel dolgozik a központi fekvésű irodában, amely 2020-ban teljes felújításon esett át és idén ünnepli alapításának 25. évfordulóját.

 

Egyediségek, helyi értékek

Az iroda üzemeltetője, a Székesfehérvári Turisztikai Kft. már 2015-ben kiérdemelte Az Év Tourinform iroda fenntartója címet, azóta is megszámlálhatatlan díjat és elismerést zsebeltek be.

A csapat rengeteg tapasztalattal, elkötelezettséggel és szívből jövő kedvességgel dolgozik a központi fekvésű irodában

Fotó: Tourinform Székesfehérvár

Sokszoros Városmarketing Gyémánt Díj tulajdonosok, birtokolják Az Év Honlapja díjat is. A Tourinform Székesfehérvár műemléki épületben kapott helyet, de otthon van a város természetvédelmi területén is, ahol a látogatóközpont működtetésében vesznek részt. Jelen vannak a tavaly átadott, felújított Fő utcai múzeum épületében, ott a legszínvonalasabb kiállítások múzeumi shopjának üzemeltetését végzik.

A Tourinform Székesfehérvár egyediségét az adja, hogy rendkívül proaktív a tevékenységük, immár több mint tíz  éve összefogják a városi idegenvezetői hálózatot.

Szerveznek esti fáklyás vezetéseket, tematikus túrákat, naplemente túrát, nőnapi túrát, kisvonatos és panorámabuszos túrákat, sőt halloween túrát is.

Tavaly sírkerti sétákat is indítottak, idén az egykori fűtőerőműben helyet kapott királyi óriásbábok bemutatására hirdettek programot. 2022-ben 503 vezetést szerveztek összesen 12 ezer résztvevővel, ebből 200 megrendelt, a többi garantált program volt.

Szakmai munkájuknak köszönhetően Székesfehérvár mára egységes turisztikai desztinációvá vált, ahol az élményalapú programok, a minőségi szállások és a turisztikai célú városi fejlesztések egyaránt kiemelt figyelmet kapnak.

 

Tourinform-arcélek

A csapat tagjai balról jobbra: Gombaszögi Nóra, Fekete-Járay Nikolett, Portéka-Selmeczi Anett és Somogyi Ilona

Fotó: Tourinform Székesfehérvár

 

Gombaszögi Nóra, Tourinform irodavezető

12 éve erősíti a csapatot, 2023 tavasza óta irodavezetőként. Közgazdászként otthonosan mozog az excel táblák, kalkulációk, megrendelőlapok és statisztikák rengetegében. Hála neki naprakész kimutatásokkal rendelkezik az iroda, évente több száz idegenvezetés megrendelést koordinál és szervez. Mindeközben a „Tourinform arcaként” minden nap mosolygósan várja a látogatókat.

Portéka-Selmeczi Anett, Tourinform munkatárs

2010 óta dolgozik a városban idegenvezetőként, kezdetben a Tourinform csapatát is külsősként erősítette, később csatlakozott a munkatársi gárdához. Idegenvezetői tapasztalata és szemlélete hozzájárul ahhoz, hogy még mélyebb és érdekesebb információkat adhasson át. Mindent tud a városról, legyen az történelem, városi legenda vagy a rejtett értékek valamelyike. Kreatív gondolataival garantált városnéző programok motorja.

Somogyi Ilona, Tourinform munkatárs

Három és fél éve dolgozik az irodában, kipróbálta magát szinte minden feladatkörben. Szolgáltatói oldalról érkezett, tökéletesen kiegészíti az irodai látásmódot, jól ért a partnerek nyelvén. Jelenleg a pénzügyi folyamatok és HR-teendők kötik le, de szívesen vesz részt a front office munkában is. Figyelmes és gondoskodó, a munkatársak szakmai és személyes fejlődését is támogatja.

Fekete-Járay Nikolett, Tourinform munkatárs

Három és fél éve dolgozik a Tourinformnál, először ajándékbolti és jegyirodai értékesítőként kezdte, majd rengeteg igyekezettel és elkötelezettséggel képezte magát „tourinformossá”. Leginkább továbbra is a jegy- és az ajándéktárgy-értékesítésben érzi otthon magát, profin kezeli a készletprogramot, és tartja kézben az ajándéktárgy-portfóliót. Nincs rossz napja, mindig érdeklődő és segítőkész a betérő látogatókkal, szívesen beszélget velük, és ehhez jár a mosoly is.

 

A legnépszerűbb helyi attrakciók

A Bory-vár, amely a kirándulók, romantikára vágyók kedvence

Fotó: Tourinform Székesfehérvár

 

Kihagyhatatlan a Bory-vár, amely nem véletlenül vált országosan is a kirándulók, romantikára vágyók kedvencévé. Ámulatba ejtő kőbe zárt vallomás Bory Jenő betonból épített erődítménye,

még a Guinness-rekordok közé is bekerült, mint a legnagyobb építmény, amit egyetlen ember emelt két kezével.

A város másik kiemelt attrakciója a Sóstó Természetvédelmi Terület és Sóstó Látogatóközpont, melynek jelentős része országosan védett. Különleges csapásokon, nádasokon, dimbes-dombos tájakon keresztül vezet itt az út, gazdag és ritka élővilággal találkozhatunk.

Sóstó Természetvédelmi Terület

Fotó: Tourinform Székesfehérvár

 

2023-ban kihagyhatatlan

A Hadtörténeti Múzeum augusztus közepétől Székesfehérváron bepillantást enged gazdag gyűjteményeibe. A Szent István Király Múzeum Rendház épületében Hadi múltunk kincsestára című időszaki tárlat várja majd a látogatókat, a válogatás részben a budapesti múzeum ismert és becses ereklyéit, részben olyan műtárgyakat tár a látogatók elé, amelyek ritkán, vagy még soha nem szerepeltek nyilvánosan. Az időszaki kiállítás december 3-ig lesz látogatható, a tárlathoz kapcsolódó shop termékfejlesztése és értékesítése lesz az idei kiemelt feladat a Tourinform Székesfehérvár életében.