Raftingpálya épül a Tisza-tónál

Forrás: turizmus.com

 2020. október 29. 18:16

A főszezonban az abádszalóki strandra érkezők és a Kiskörei Vízlépcsőnél áthaladó kerékpárosok száma megdöntött minden korábbi rekordot. A térség további fejlesztései közt raftingpálya és vadvízi evezős pálya is szerepel.

Az eredményes szezonról és a jövőbeni tervekről sajtótájékoztató keretében beszélt Abádszalók polgármestere és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnökségének vezetője.

„Eredményes szezonról tudunk beszámolni. 2015-óta folyamatos emelkedést mutat a hozzánk látogatók száma. Míg 2015-ben harminchétezer fő kereste fel a Tisza-tó Strandot, idén már ez a szám elérte a hatvanezer főt. Ezt kiegészítve a strandon áthaladó kerékpárosok számával, hetvenötezer látogatóról beszélhetünk 2020-ban”– mutatott rá Balogh Gyula, Abádszalók polgármestere.

Külön kiemelte, hogy az idei évben azt tapasztalták, hogy hétvégéken teljesen megtelt a város közel 160 szálláshelye, a későn foglaló vendégek már csak nehezen tudtak szállást foglalni. Ebben természetesen szerepe van a belföldi turizmus járvány miatti megerősödésének, de fontos szerepe volt a városban megvalósult vonzerő-fejlesztéseknek is.

Balogh Gyula (balra) és Fejes Lőrinc sajtótájékoztatón beszél a további fejlesztésekről

Fotó: Tisza-Tó Strand Abád

Reagálva az igényekre, a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával új vizesblokkokat, baba-mama szobát alakítanak ki a strand területén, és bővítik a sportoláshoz, kerékpározáshoz kapcsolódó szolgáltatások körét is.

A város szálláshelykínálata is minőségi előrelépés előtt áll. Közel 100 magánszálláshelyről tudnak, amely a Kisfaludy-program támogatási lehetőségeire is támaszkodva felújítást, fejlesztést tervez a következő hónapokban.

A város saját infrastruktúra-fejlesztései is elindultak a turisztikai szezon zárása után. 2021-ben már nem csupán a Tisza-tóban, hanem a strand közelében, egy kisebb strandfürdőben is lehet majd fürdőzni, így a vendégek a Tisza-tavi Strand mellett a strandfürdő és az uszoda szolgáltatásait is igénybe vehetik abádszalóki tartózkodásuk alatt.

A Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács is azon dolgozik, hogy újabb fejlesztések valósuljanak meg a Tisza-tónál. Ami máris látható, hogy a Tisza-tó, köztük az Abádszalók megközelíthetőségét is biztosító utak felújítása októberben elindult, és következő év tavaszáig több ütemben megtörténik.

A KÖTIVIZIG 2008 óta méri a Kiskörei Vízlépcső üzemi hídján áthaladó kerékpárosok számát. A kerékpárút Poroszló és Tiszafüred közötti hiányzó szakaszának átadása után a vízlépcsőnél is ugrásszerűen megnőtt a kerékpárosforgalom. A 2020 végére várt hetvenezeres álomhatárt már októberben átlépték, több korábbi éves és havi rekordot is megdöntve ezzel – számolt be a rekordokról Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnökségének vezetője.

Az abádszalóki szabadvizű strandfejlesztéssel közös projektként a következő szezonra a Hallépcső mellett elkészül egy kétszintes, összesen kétszáz négyzetméter hasznos alapterületű frissítő, pihenő pont. A Hallépcső a kerékpárosok és természetbarátok körében is egyre népszerűbb. Számukra jó hír, hogy az épületben mosdók és büfé is helyet kap, körteraszáról pedig egész évben jó rálátás nyílik a Hallépcső felső szakaszára – emelte ki Fejes Lőrinc, hozzátéve, hogy az előttünk álló időszakban a Magyar Kajak-Kenu Szövetség gondozásában elkészülnek a Kiskörei Hallépcső és a Vízlépcső közötti területre tervezett raftingpálya kiviteli tervei is. A tervek szerint 2022-tól pedig elkezdődhet a kétpályás vadvízi evezős pálya és a kiszolgáló létesítmények kivitelezése is.