Újabb korlátozásokat vezetnek be Németországban

Forrás: MTI

 2021. december 21. 20:39

Újabb járványügyi korlátozásokat vezetnek be Németországban az új típusú koronavírus omikron nevű változata miatt – jelentették be kedden Berlinben.

A legfőbb új szabály, hogy családi eseményeken és egyéb magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, de kizárólag akkor, ha beoltatták magukat vagy átestek a fertőzésen. Az oltatlanokra továbbra is az a szabály vonatkozik, hogy csak a háztartásuk tagjaival és még egy háztartásból legfeljebb két emberrel találkozhatnak.

Az új korlátozások legkésőbb december 28-án mindenütt életbe lépnek. A tartományi kormányok saját hatáskörben korábban is szigoríthatnak.

Az omikron miatt egyelőre tömegrendezvényeket sem szabad tartani, így például üres lelátók előtt rendezik a sporteseményeket.

Szilveszterkor tilos lesz a gyülekezés, és nem szabad tűzijátékokat árusítani. Az éjszakai szórakozóhelyeket további intézkedésig bezárják – ismertette Olaf Scholz kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

Németországban tovább szigorítják a korlátozásokat

Fotó: ©thoermer/123rf.com

A kancellár hangsúlyozta, hogy mindenki belefáradt már a 21 hónapja tartó járványba, most mégis ismét össze kell fogni és védekezni kell, mert "fenyeget az ötödik hullám", a fertőződések száma a következő hetekben igen erőteljesen emelkedhet majd.

Ezért arról is határoztak, hogy utasítják az úgynevezett kritikus infrastruktúrához tartozó intézményeket, szerveket – például a rendőrséget és a tűzoltóságot –, hogy frissítsék járványügyi terveiket, vagyis gondoskodjanak arról, hogy akkor is elvégezhessék feladataikat, ha a személyzet jelentős része betegállományban van.

Olaf Scholz kiemelte, hogy hetek kérdése, és az omikron lesz az uralkodó vírusvariáns Németországban, ezért az utóbbi hetekben elért sebességgel kell tovább folytatni az ellene megfelelő védelmet biztosító emlékeztető oltások beadását. Felidézte: november végén azt a célt tűzték ki, hogy karácsonyig harmincmillióan kapjanak emlékeztető oltást. Ezt várhatóan teljesítik is, az új cél pedig az, hogy január végéig újabb harmincmillió adag emlékeztető oltást adjanak be. A kampányt az ünnepek alatt sem állítják le, hiszen "a vírus sem tart karácsonyi szünetet".

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok egyetértenek abban is, hogy a jelenlegi 73,5 százalékról minél gyorsabban 80 százalékra, majd még magasabbra kell emelni mindazok arányát, akik már legalább egy adag oltást kaptak.

Azzal kapcsolatban, hogy a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) egy keddi állásfoglalása szerint az emberek fertőzésveszéllyel járó érintkezései, "a kapcsolatok maximális korlátozása" szükséges a közelgő omikron-hullám elleni védekezéshez, újságírói kérdésre a kancellár hangsúlyozta, hogy "azonnali kapcsolatkorlátozást" rendeltek el, mindenben követték a kormány mellett működő járványügyi tanácsadó testület ajánlásait, és már eddig is szigorúbb volt a szabályozás, mint a legtöbb szomszédos országban.