Hollandia január közepéig bezár az omikron miatt

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. december 19. 09:24

A holland ügyvivő kormány vasárnap reggeltől ismét kemény lezárásokat vezetett be annak érdekében, hogy korlátozza a koronavírus omikron variánsának terjedését.

Az intézkedések értelmében a nem alapvető fontosságú árucikkeket forgalmazó kereskedelmi egységek január 14-ig zárva tartanak. A szupermarketek, pékségek, drogériák, gyógyszertárak, bankok a következő hetekben is nyitva maradhatnak. Az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek (élelmiszerbolt, drogéria) 20 óráig lehetnek nyitva. A vendéglátóhelyek is bezárnak, elvitelre lehet ételt rendelni. A mozik, múzeumok, színházak, koncerttermek, vidámparkok szintén bezárnak. A karácsonyi vásárokat sem engedélyezik.

Az oktatási intézményeknek (az általános iskolákon kívül a középiskolák és a felsőfokú oktatás is) január 9-ig kell zárva tartaniuk. A kabinet január 3-án dönt arról, hogy január 10-től az oktatás milyen formában folytatódik, de már most kérik az intézményeket, hogy készüljenek fel az esetleges online oktatásra.

A sportközpontokat is bezárják, a sportmérkőzések közönség nélkül tarthatók meg. A kültereken edzeni 18 év felett maximum párban lehet, betartva az előírt 1,5 méteres távolságtartási szabályt.

A holland kormány általános tanácsa, hogy mindenki maradjon a lehető legtöbbet otthon. Az otthon fogadható 13 év feletti vendégek számát 2 személyben korlátozzák (a korábbi 4 helyett), kivéve karácsonykor (akkor marad a 4 fő).

Kültéren maximum kétfős csoportok (13 éven felüliek) gyülekezhetnek, az azonos lakcímen lakók ez alól kivételt jelentenek. Karácsonykor és szilveszterkor kivételesen négyfős csoportok is találkozhatnak kültéren – ismerteti a szigorításokat Magyarország hágai nagykövetsége közösségi oldalán.

A holland kormány általános tanácsa, hogy mindenki maradjon a lehető legtöbbet otthon

Fotó: demiwagemaker/123RF.COM

A lezárásokat bejelentő szombat esti sajtótájékoztatón elhangzott, hogy január 7-ig minden 18 évét betöltött állampolgár meghívót kap a harmadik, emlékeztető oltás beadására, a 60 év felettieket pedig már az év végéig tervezik beoltani.

Az országban korábban több tüntetést tartottak a lezárások ellen, a megmozdulások néhány helyen erőszakba torkolltak. A korlátozásokat a kormány november közepén vezette be ismét, miután rekordszámú fertőzést igazoltak.

A holland közegészségügyi hatóság szombati adatai szerint mintegy 14 500 új fertőzést regisztráltak. Jelenleg 2372 beteget ápolnak kórházban, 673-an intenzív kezelésben részesülnek. Az elmúlt hét napban átlagosan 245 beteget vettek fel kezelésre, 23 százalékkal kevesebbet, mint az előző héten. Az országban 76,4 százalékos az átoltottsági arány.