Megkezdődött az utolsó hét a vadászati világkiállításon

Forrás: turizmus.com

 2021. október 11. 09:55

Vasárnap közel 45 ezren látogattak ki a Hungexpóra, ezzel a világkiállítás központi helyszínének látogatottsága már átlépte a 472 ezret; országszerte a rendezvénysorozat résztvevőinek száma már 1 millió 250 ezer felett jár. Íme a hétfői program, és a rendezvényhez kapcsolódó múzeumi kiállítások.

Még négy napig várják a látogatókat az „Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás központi helyszínére, a budapesti Hungexpóra. Az utolsó héten is országszerte változatos kulturális és ismeretterjesztő programokat kínál az érdeklődőknek a rendezvénysorozat – tudatták a szervezők a lapunkkal.

Ma a Hungexpo A pavilonjának nagyszínpada átalakul: megnyitja kapuit a One With Nature Movie Theatre, ahol a világkiállításhoz köthető, különleges természetfilmeket mutatnak be. A megőrzött vadon – A Kárpát medence egyedülálló természeti csodái című sorozatban az érdeklődők megismerkedhetnek többek közt a darvakkal, a kékvércsékkel, a tiszavirágokkal, a túzokokkal és a viperákkal, a Tíz park ezernyi titka című sorozatban pedig Magyarország nemzeti parkjairól tudhatnak meg érdekes információkat. Emellett kisfilmeken keresztül São Tomé és Príncipe, Törökország és Bulgária is bemutatkozik.

Látogatók érkeznek az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításra a Hungexpón október 6-án

Fotó: MTI / Varga György

A D pavilonban 11 órától a mesterkurzusban a vizslafajták szerepelnek, míg 14 órától a német vizsláké a színpad.

Délután 15.30-tól kezdődik az újabb Vadász talk show: Vágó Piros beszélgetőtársa Sándor Gyula, a TAEG Zrt. vezérigazgatója, a világkiállítás vadászkutyás divízióvezetője lesz. A színpadi programot 17 órától Bársony Bálint és zenekara Erdők, vizek zenéje című koncertje zárja.

A hagyományos vadászati módokat bemutató F pavilonban 15.30-kor kezdődnek az előadások, ezeken az agarászatról, az elöltöltő fegyverekről, a solymászatról, illetve a vadászíjászatról tudhatnak meg érdekességeket a látogatók.

A vadászati világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó négy napja is tartalmas programokat kínál. Az Erzsébet téri Akvárium Klubban változatos zenei programokkal várják az érdeklődőket szerdáig. Itt a világkiállítás nemzetközi pavilonjában kiállító országok népzenéjével ismerkedhet meg a közönség, hétfő este a Dresch Vonós Quartet előadásában.

A világkiállítás vidéki helyszínein is folytatódnak a programok. Bőszénfán a Vadasparkban a Zselic nagyvadjai című kiállítást tekinthetik meg az érdeklődők, valamint vadmegfigyelést tartanak óvodás és kisiskolás csoportoknak.

Vásárosnaményban a hét vendégei Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vadászai lesznek. Emellett tematikus programokat kínálnak az érdeklődőknek: fa-, csontfaragók és vadászkésesek bemutatkozása a mesterek utcájában, a Világjáró Vadászok és a Vadász Könyvklub kiállítása, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kiállítása, Ezer arcú természet fotókiállítás, valamint dámszarvasból készült ételek készítése.

 

Vadászattal kapcsolatos kiállítások

A vadászati világkiállítás befejeződése után is megtekinthetők még a rendezvényhez kapcsolódó kiállítások.

Magyar Mezőgazdasági Múzeumban Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon címmel egy átfogó, eddig soha nem látott fegyvertörténeti kiállítás nyílt a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum vadászati témájú műtárgyaiból. A gyűjteményi anyaghoz mintegy negyven, vadászat ihlette alkotással kapcsolódik a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria.

Szintén a Vajdahunyad várában tekinthető meg az Iparművészeti Múzeum kerámia- és üveggyűjteményének luxusdarabjaiból összeállított válogatás Terítéken címmel, míg a Szépművészeti Múzeum Augustin Hirsvogel vadak és szárnyasok befogását, elejtését ábrázoló ötvenhárom lapból álló üvegablakterv-sorozatát állította ki.

A Ludwig Múzeum tereiben, a Metafizikus áthatolás egy zebrán elnevezésű kiállításon közel harminc kortárs képzőművész alkotása által ismerhető meg, hogyan is gondolkodnak ma a művészek a természet és a vadászat kapcsolatáról.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a híres vadász, gróf Széchenyi Zsigmond özvegye által megőrzött fotóalbumok képanyagát állította ki, míg az intézmény természetfotó-kiállítása az Erzsébet téren tekinthető meg, ahol a Trash Art Magyarország 2021 Magyarország vadjai tematikájú pályaművei is helyet kaptak.

Diákok a vadászai világkiállítás Hagyományos Vadászati Módok Csarnokában a Hungexpón

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A Hungexpóra érkezőknek a szervezők továbbra is javasolják a közösségi közlekedés használatát. A rendezvény ideje alatt az Albertirsai út nem közelíthető meg személygépkocsival. Díjmentes a kijutás a Volánbusz által biztosított elektromos autóbusz-járatokkal, melyek öt útvonalon közlekednek naponta 8 és 20 óra között. További részletek a programokról, a belépőjegyekről és a megközelítési lehetőségekről a onewithnature2021.org honlapon olvashatók.