Vidéki árakkal és falusi ízekkel érkezik Budapestre a „Disznótoros Kolbászfesztivál”

Forrás: turizmus.com

 2014. november 03. 13:05

A télhez közeledve ideje feltölteni az éléskamrákat, érdemes ellátogatni a Vasúttörténeti Parkba november 14-16. között a budapesti „Disznótoros Kolbászfesztivál”-ra, ahol Magyarország legújabb és legeredetibb gasztronómiai szenzációjára számíthatnak a látogatók.

A szervezők Budapestre hozzák a hagyományőrző disznótoros hangulatot. A rendezvény kifejezetten hagyományőrző jellegű, gasztro-kulturális csemege lesz, különleges járműtörténeti tárlattal fűszerezve. A rendezvény mindhárom napján reggeltől sötétedésig családi programok sokasága várja majd a látogatókat a 100.000 négyzetméternyi rendezvényterületen. Sötétedés után kezdődhet az éjfélig tartó mulatság. A látogatók a rendezvényen nosztalgiázhatnak és kipróbálhatják hogyan mulattak az előző generációk.

A nappali programok során a gyerekeket és a felnőtteket is látványosságok sokasága várja: állatsimogató rengeteg állattal és pónilovakkal, valamint őshonos magyar állatok lesznek láthatók az idén felújított „Víztorony Park” területén. A gyerekeket számos ingyenes program várja a reggeltől sötétedésig tartó programokon: légvár, népi játszótér, arcfestés, bohócok, táncház, népi mesterségek bemutatója, gyerekfoglalkoztatók, kukoricadaráló, kukorica morzsoló, kézműves foglalkozás, íjász bemutató, meseszínház, bohócok, operett, néptánc. A felnőttek Európa legnagyobb vasúttörténeti parkjában sétálhatnak és csaknem száz vasúti műemléket nézhetnek meg: gőzmozdonyok, motorvonatok, vasúti kocsik, stb...

A rendezvény alatt a gőzmozdony kiállításon és a vasútikocsi kiállításon idegenvezetők mutatják be a járműveket, amelyekre fel is lehet mászni. A Disznótoros Kolbászfesztivál alatt a park összes interaktív programja üzemelni fog: gőzmozdonyozás, kerti vasút 5 szerelvénnyel, hajtányok, mozdonyforgató, sínautó és lóvasút.

A veterán autókból és veterán motorokból is ízelítőt adunk, a Vasúttörténeti Parkban minden év március idusán megrendezendő „Oldtimerek Hétvégéje” ízelítőjeként. Reggeltől éjfélig válogathatnak a látogatók a hagyományos háztáji ételekből és italokból, valamint a gasztronómiai különlegességekből.

A Disznótoros Kolbászfesztiválon óriási „Háztáji vásár”-t rendezünk: kolbász utca, bor utca, pálinka utca, kézműves utca, népművészet utca és kolbászfalu. A Disznótoros Kolbászfesztiválon bemutatkozik a kolbászvonat is!

Minden nap kétszer disznóperzselés és húsfeldolgozás (vér és malacvisítás mentes) bemutató lesz. Nem akárhogy! Szénnel fűtött 120 éves gőzgép fogja laposszíjjal meghajtani a 112 éves fa cséplőgépet. Ezután a békéscsabai böllérek a malacot kettéhasítják és feldarabolják. A Békéscsabai Hagyományőrző Kör a húst ledarálja, teknőben megfűszerezik és kolbászbélbe töltik. A belsőségeket és a többi malac részt is mind a helyszínen feldolgozzák és megsütik. A helyben feldolgozott húskészítményeket a 900nm-es „Disznótoros sátor”-ban frissen sütve lehet majd fogyasztani. Péntek délután Oszvald Marika operett énekesnő személyesen fog kolbászt sütni a rendezvény látogatóinak! Ugyanitt sötétedéstől késő estig a prímások húzzák majd a talp alá valót, a „Disznótoros Mulatság”-on. Aki fázik, az sétáljon egyet a pálinka utcában és hajtson fel egy kupica szíverősítőt. Az éjszakai látogatók megcsodálhatják a parkban lévő száznál is több oldtimer mozdonyt és vasúti kocsit, éjszakai díszkivilágításban. A park sétányai mécsesekkel lesznek kivilágítva és az öreg gőzmozdonyok lámpái mind világítani fognak. Az igazi házikolbászra vágyók a „Kolbászfalu”-ban és a „Kolbász utca”-ban kalandozhatnak a házias disznótoros ízek világában. Fesztiválunkon a sokféle háztáji kolbászból, hús- és sajtféleségből télire bespájzolhatnak a háziasszonyok. A gasztronómiai különlegességekre vágyóknak a „Viztorony Park” területén épült borospincét és a „Bor terasz”-t, valamint a „Gasztronómia utca”-t ajánljuk.  A „Népművészet utca” és a „Békéscsabai Tájház” a hagyományőrző értékek iránt érdeklődők számára lesz unikum. Az Ópusztaszeri Nemzeti Park a Feszty családot eleveníti meg korabeli jelmezekben.

Melegedni a 3.000 négyzetméteres Orient mozdony fűtőházban lehet, ahol éjfélig vigadhatnak és tömhetik a hasukat a látogatók.

A Disznótoros Kolbászfesztivál vidéki árakkal érkezik a fővárosba!

A napi belépőjegy ára a felnőtteknek  2.500Ft, a gyerekeknek 1.500Ft, a 4 tagú családok 6.999Ft-ért léphetnek be.

Belépőjegyet a rendezvény helyszínén, nyitvatartási időben lehet megvásárolni készpénzzel, bankkártyákkal, SZÉP kártyákkal és Erzsébet Utalványokkal. Elővételben a jegyeket az ismert országos jegyirodákban, vagy interneten keresztül, a www.ticketportal.hu oldalon lehet megvásárolni.

(x)