Világörökségi helyszínek tűzvédelmével foglalkozó nemzetközi projekt zárult le

Forrás: turizmus.com

 2015. január 07. 12:22

HERITage PROTection (Örökség Védelem) címmel projektpartnerként Hollókő Község Önkormányzata is részt vett a 2012-2014. évben zajló nemzetközi együttműködési programban, mely nemrégiben zárult.

A Vezető Partner a spanyol La Laguna-i székhelyű Tenerifei Tűzvédelmi és Tűzmegelőzési Konzorcium, amely megkereste a leendő 8 ország 9 világörökségi települését, illetve azok katasztrófavédőit.

 

A projekt célja, hogy megoldást keressen arra a közös problémára, hogyan tudjuk megvédeni történelmi értékeinket az esetleges káreseményektől, hogyan előzzük meg ezen események kialakulását, hogyan kezeljük a leghatékonyabban az eseteket.  Egyedi helyszínekről lévén szó, külön eljárási módot igényel egy Unesco listás műemléki épületegyüttes (pl. Hollókő Ófaluja), illetve például egy katedrális (pl. Cuenca, Spanyolország).

A projekt időszaka alatt a partnerek bemutatták egymásnak saját településüket, azok tűzvédelmi és tűzmegelőzési intézkedéseit, emellett a helyszíni bejárások alkalmával véleményezték a látott - szimulált mentéseket. Volt ahol a megközelítési útvonal ismerete, volt ahol a mentésre váró értéktárgyak priorizálása, máshol a menekítési útvonal szükséges fejlesztése kapott hangsúlyt.

A projekt időtartama alatt a partnerek részt vettek minden tematikus szemináriumon, workshopon és tanulmányi úton, ahol közösen kidolgoztak számos jó gyakorlatot, amelyekből a projekt Gyakorlati Kézikönyve megszületett.