Visszatér a Müpa tereibe a Hey, June!

Forrás: turizmus.com

 2022. március 02. 09:47

Bár a pandémiás időszakban a Müpa nyárindító koncertsorozata, a Hey, June! az online térbe kényszerült, 2022 júniusában a könnyűzenével együtt a nézők is visszatérhetnek a termekbe.

Június 3. és 23. között öt hazai zenekar veszi be a színpadot: a Mayberian Sanskülotts, a Mmamt, a Galaxisok, Mike Gotthard és Szebényi Dániel mellett az Anna and the Barbies is fellép.

Tavaly lépett fennállásának tizedik évébe Magyarország első számú dream pop zenekara, a Mayberian Sanskülotts. Csordás Zita és Balogh Gallusz duóként induló, ám mára hattagúvá bővült formációja már a kezdeti időszakban is kiemelkedett az alternatív-underground szcénából, az azóta eltelt évtizedben pedig megkerülhetetlenné vált. A ritmusszekció, majd a billentyűk és egy második gitár hozzáadásával a zenekar hangzása a kezdetekhez képest sokkal finomabb és álomszerűbb lett.

Mayberian Sanskülotts

Fotó: [forrás]

Egyedi Péter évtizedek óta a magyar rockzenei szcéna meghatározó alakja, számos kultikus zenekarnak volt oszlopos tagja. 2019 nyarán Mmamt – Mindennek megvan a maga története – címmel látott napvilágot első szólólemeze, amely a bitangerős dalszövegek mellett hol rockos, hol a hagyományos énekes-dalszerzői hangzás felé tendált. Az eredetileg „egy szál gitáros” hálószobaprojekt egy teljes zenekarral kiegészülve a Fesztivál Színházban éri majd el teljes pompáját.

Az énekes-dalszerző Szabó Benedek 2013-ban alapította az akkor még Szabó Benedek és a Galaxisok néven futó zenekarát, amiből 2020 nyarán lett egyszerűen csak Galaxisok. A névváltozás mögött nem húzódott semmilyen drámai fordulat, a fiúk egyszerűen csak úgy érezték, ez jobban reprezentálja őket és a zenekar egységét. A Hey, June!-koncert repertoárjára a tagok az eddig megjelent Galaxis-lemezekről válogatták össze személyes kedvenceiket.

Immáron egy évtizede annak, hogy Mike Gotthard, azaz Gotthárd Mihály és Szebényi Dániel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen megismerkedtek és elkezdtek együtt zenélni. Számtalan zenei projekt és produkció részeseként állandó tagjai a hazai zenei színtérnek. Stílusuk összetéveszthetetlen: mesterien keverik a blues érzelmességét és a jazz improvizativitását a rock energiájával és a funk ritmikájával, modern köntösbe bújtatva a 70-es és 80-as éveket.

Anna and the Barbies

Fotó: Bodnár Dávid

Az Anna and the Barbies-t senkinek sem kell bemutatni. Magyarország egyik legsokszínűbb és legvagányabb együttese idén válik nagykorúvá, kendőzetlenül őszinte dalszövegeikkel és lehengerlő színpadi jelenlétükkel pedig már a kezdetekkor meghódították a közönséget.

Sosem riadtak vissza a kihívásoktól: ugyanúgy megtöltöttek sportcsarnokokat és színházakat is, felléptek fesztiválon és a Fővárosi Nagycirkusz porondján is. Ezúttal a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet tervezik bevenni, ahová egy áthangszerelt repertoárral és – a frontasszony, Pásztor Anna táncos múltjára kikacsintva – táncos közreműködőkkel is kiegészülve készülnek egy felejthetetlen estére.

A koncertektől további információk ITT.

Kapcsolódó cikkek