Vízierőművel készülnek Temesváron a kulturális főváros címre

Forrás: turizmus.com

 2017. december 14. 16:09

Újabb és újabb látványosságokkal, programokkal gazdagítják a kínálatot Temesváron, amely 2021-ben lesz Európa Kulturális Fővárosa.

A legújabb a Begán 1910-ben átadott, és mai napig áramot termelő vízierőmű, amelynek turbina-háza december 10-étől minden vasárnap 10-16 óra között ingyenesen látogatható.

Mi is megnéztük. Már az első látogatási napon sok család szervezett vasárnapi programot a gyerekekkel a vízierőműhöz, ahol biztonsági okokból tilos szabadon, bármerre bóklászni. Az épp szolgálatos szakember a turizmus.com-nak elmondta, a nagyközönség számára kizárólag a három Ganz-turbinával rendelkező gépház látogatható.

A temesvári vízierőmű

Fotó: turizmus.com

Ottjártunkkor csupán az egyik működött, mint megtudtuk, rendre vitáik vannak az „állam az államban” vízgazdálkodási vállalattal a kapott vízmennyiségről. Az erőművet ugyanis a Temesvár hőenergia-ellátását is biztosító Colterm Rt. üzemelteti. „Az 1989-es rendszerváltást követően sok nagyokos mérnök járt itt nálunk megváltó tervekkel, de többet ártottak a három turbinának, mint használtak” – nyilatkozta lapunknak az egyik, neve elhallgatását kérő alkalmazott.

A mai napig működőképes három turbina az akkori magyar mérnöki tudomány csúcsának számított. Az építkezés 1909-ben kezdődött, és 1910. május 3-án adták át a Székely László tervei alapján létesített erőművet, amelyik egész Temesvár villamos energiával való ellátását biztosította.

A Begára tervezett zsiliprendszer fölött egy fából készült és díszített átjáró van, az épületrész a folyó teljes szélességében látható – ez a rész nem látogatható biztonsági okokból –, és fedi a gépházat, ahova annak idején beszerelték a 600 lóerős Ganz-turbinákat.

A termelt árammal közlekedtek a városban a villamosok, de használták az energiát egyéb ipari célokra is. Tény, hogy a Bega-szabályozásával megszűnt a városban az árvízveszély. Külön értéke az erőműnek a toronyhoz hasonlító, szecessziós stílusban készült, boltíves, erkélyes épület.

Az EKF-re készülve a közelmúltban mutatták be a megyeszékhelyen a „Fedezd fel Temesvárt” projektet. Ennek lényege, hogy a Szeretem Temesvárt Egyesület három tematikus városnézési körúttal járul hozzá a város népszerűsítéséhez, a turisták idevonzásához.

A statisztika szerint 2016-ban mintegy 370 ezer turista látogatta meg a várost, nőtt a vendégéjszakák száma is, amely mára megközelíti a 900 ezret. Rengetegen érkeznek egynapos látogatásra is Magyarországról és Szerbiából. Ezért a cél, hogy minél több vendéget sikerüljön változatos programokkal legalább két napra „megfogni”.

Kapcsolódó cikkek

Válságban a Tarom

2017. november 20.