Mi nem hiányozhat egy profi kertész szerszámkészletéből?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. március 30. 15:21

Már javában tombol a kertészkedési szezon, sőt, lassan már az első terményeket is leszüretelhetjük - a lelkes kertészeknek tehát bőven akad dolguk mostanság. A legtöbben pedig ilyenkor jövünk rá, hogy egyik vagy másik feladatra még nincs alkalmas szerszámunk.

Pedig nagyon megkönnyítené a munkát! Egy profi kertész azonban mindig gondoskodik arról, hogy rendelkezésére álljanak a megfelelő eszközök. Nézzük, melyek azok a szerszámok, amik egy kertből sem hiányozhatnak!

Metszőolló

Bár a növények metszése jó esetben mostanra megtörtént, de egy metszőollónak szinte egész évben akad feladata. Hiszen gyakran előfordul, hogy el kell távolítani egy-két beteg hajtást vagy néhány túlságosan kiálló ágat. Ha pedig szeretnénk a lakást díszíteni például egy csokor virágzó orgonával vagy aranyesővel, akkor szintén jó szolgálatot tesz a metszőolló.

Egy olyan szerszámról van szó tehát, amit valószínűleg igen gyakran fogunk használni, ezért érdemes jó minőségű terméket vásárolni, amivel hosszú ideig nem lesz gond.

Kapa

Amelyik talajban élet van, ott a növények jól érzik magukat; beleértve a gyomokat is. Ezek a kellemetlen betolakodók elcsúfítják a virágágyást és a veteményest, ha pedig hagyjuk őket elburjánzani, akkor igen terebélyesre is megnőhetnek, ezáltal elveszik a napfényt és a tápanyagot a haszonnövényeink elől.

Ezért itt az ideje kapát ragadni, és eltávolítani őket a növények közeléből! Bár ma már léteznek nagyon hatékony gyomirtó szerek, de ezek gyakran nemcsak a gyomokban, hanem a közelükben lévő növényeinkben is kárt tesznek, emellett a talajt is szennyezik. Ezért sokkal környezetbarátabb megoldás kapával nekivágni a gyomlálásnak.

Egy precíz, éles kerti késnek minden kertész szerszámkészletében méltó helye van

Fotó: finnshop.hu

Kerti kés

Vágószerszámokra nem csak a konyhában és a háztartásban van szükség, hanem bizony a kertben is! Hiszen bármikor adódhat olyan feladat, hogy például el kell vágni egy zsineget, de a gyümölcsfák oltásához, a metszési munkákhoz vagy a szőlő szüretelésekor is nagyon hasznos tud lenni.

Egy precíz, éles kerti késnek ezért minden kertész szerszámkészletében méltó helye van, hiszen valószínűleg igen gyakran használt eszköz lesz, és így legalább nem kell egy konyhai kést befogni erre a célra. A Fiskars & Gerber termékek webáruházában többféle, kimondottan kertészeti célra szánt kés is található.

Fűrész

Ahol a metszőolló és az ágvágó már csütörtököt mond, ott jött el a fűrész ideje! A vastagabb, kemény faágakat csak ezzel lehet hatékonyan eltávolítani, nem beszélve arról, ha esetleg az egyik fát ki kell vágni, mert mondjuk a kert átrendezésekor rossz helyen van, vagy esetleg túl nagyra nőtt, és félő, hogy egy vihar kidönti.

A kézifűrészekkel az ágak és a vékonyabb törzsű fák nagyszerűen vághatóak, de a vastag törzsű terebélyes fákhoz már ajánlott motoros fűrészt használni, ami sokkal nagyobb teljesítményre képes. Ebből következik, hogy sokkal veszélyesebb is, ezért nagyon körültekintően dolgozzunk vele. (X)