A vártnál lassabb a globális turizmus újraépülése

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. október 07. 11:55

A korábbi előrejelzésekhez képest lassabban tér magához idén a globális turizmus – közölte egy friss kutatás alapján a WTTC.

A globális turisztikai magánszektor képviselőit tömörítő WTTC által megrendelt kutatásból az derül ki, hogy a turizmus helyreállását számos tényező – a nemzetközi koordináció hiánya, az utazási korlátozások fenntartása, illetve egyes régiókban az alacsony átoltottság – hátráltatja.

Miközben 2019-ben a turisztikai szektor 9,2 billió dollárral járult hozzá a világgazdasághoz, 2020-ban ez az összeg a felére esett vissza.

Az idei évben megindult a turizmus fellendülése világszerte, azonban a 2021. évi 30,7%-os bővülés csupán 1,4 billió dolláros pluszt jelent, ennek jelentős részét is a belföldi turisztikai költések adják.

A WTTC megbízásából az Oxford Economics készített egy modellszámítást is az oltások alakulása, a fogyasztói bizalom változása és az utazási korlátozások figyelembe vételével. Előrejelzésük szerint a növekedés jelenlegi ütemét megtartva a turisztikai ágazat teljesítménye globálisan 2022-ben is csupán 31,7%-kal fog nőni.

Tavaly a WTTC összesítése szerint 62 millió álláshely szűnt meg globálisan a turizmusban, ezzel szemben az idén csupán 0,7%-kal bővült eddig az ágazatban foglalkoztatottak száma. Jövőre ugyanakkor a jelenlegi növekedési ütemmel számolva az ágazat 18%-kal több személyt foglalkoztathat majd, mint az idén.

Az utazási korlátozások feloldása kulcskérdés a globális turizmus növekedése szempontjából

Fotó: 123rf.com

Julia Simpson, WTTC elnök-vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a növekedés jelenlegi üteme nem elég gyors, jelentős részben a belföldi turizmuson alapszik és így nehezen fog újra talpra állni az ágazat.

„Ha a kormányok támogatni akarják országuk turizmusát, akkor egyszerűsítsék az utazási előírásokat, hogy minél többen utazhassanak újra biztonságban, ezzel munkahelyeket teremthetnek és fellendíthetik a gazdaságot" - hangsúlyozta.

Az ágazat gazdaségi teljesítménye akkor növekedhet, ha a következő szempontokra odafigyelnek az országok kormányai:

  • Engedélyezzések a teljes mértékben beoltottak szabad mozgását függetlenül a kiinduló- vagy célországtól, szüntessék meg az országok kategorizálását!
  • Vezessenek be olyan digitális megoldásokat, amelyek birtokában az utazók könnyedén igazolhatják Covid-státuszukat, ezzel meggyorsíthatják a határátlépés folyamatát is!
  • Ismerje el minden ország a WHO illetve az egyes országok releváns hatóságai által jóváhagyott oltásokat!
  • Minden releváns hatóság ismerje el, hogy a nemzetközi utazások biztonságosak a megfelelő egészségügyi és biztonsági protokollok betartása mellett!

 

A kutatás szerint amennyiben ezeket az alapszabályokat már az idén elfogadják és követni kezdik az országok, annak jelentős pozitív hatása lesz a globális gazdaságra és a munkaerőpiacra. Az ágazat hozzájárulása a globális gazdasághoz 37,5%-kal nőhetne és elérné a 6,4 billió dollárt, a 2020-as 4,7 billióhoz képest).

A korlátozások további feloldása és a szorosabb nemzetközi együttműködés révén 19 millió munkahely jöhetne létre újra az ágazatban az év végéig.

Ha ez a trend folytatódna jövőre, akkor az ágazat részesedése a globális gazdaságból elérhetné a 8,6 billió dollárt, ami megközelítené a 2019-es rekordév teljesítményét. Az ágazatban foglalkoztatott száma 20%-kal növekedhetne és elérhetné a 349 millió főt, ami meg is haladhatná a 2019. évi adatot.