Csehország május 11-én megnyitja határait a buszok és vonatok előtt

Forrás: MTI

 2020. május 05. 17:04

Csehország május 11-én felújítja a határokon átmenő autóbuszos és vasúti személyszállítást, valamint ettől a naptól engedélyezik az Európai Unión kívüli országok állampolgárai számára a beutazást, negatív koronavírusteszt birtokában – döntött a cseh kormány.

A határokon átmenő autóbusz és vasúti személyszállítást március 14-én állította le a cseh kormány a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. A személyszállítás felújításának részletes és pontos feltételei egyelőre nem ismeretesek.

Probléma, hogy a Csehországgal szomszédos országok határai zárva vannak, s csak különleges esetekben engedélyezett az utazás. Ez azt jelenti, hogy a csehek az utazási engedély ellenére sem tudnak szabadon utazni külföldre, mint ahogy az érintett  külföldiek sem Csehországba – jegyezte meg a kormánydöntéssel kapcsolatban a Novinky.cz hírportál.

Hiába az utazási engedély, ha a Csehországgal szomszédos országok határai zárva vannak

Fotó: 123rf.com

Ami az Európai Unión kívüli országok állampolgárainak csehországi utazását illeti a prágai belügyminisztérium közölte: elsősorban azokról a külföldiekről van szó, akik a cseh mezőgazdaságban, iparban, az egészségügyben és a szociális szférában dolgoznak, s jelenleg hiányoznak munkahelyükről. Feltétel azonban, hogy a beutazónak negatív koronavírus tesztet kell felmutatnia. A teszt nem lehet régebbi 14 napnál.

A prágai sajtó szerint több tízezer vendégmunkásról van szó, akik a koronavírus-járvány miatt hazalátogattak családjukhoz, de a korlátozások következtében már nem tudtak visszautazni Csehországba.