Flashmobbal idézte meg Szent Márton legendáját az MTÜ

Forrás: turizmus.com

 2017. november 11. 12:59

A Budai Várban november 11-én, Szent Márton napján délelőtt 10 és 12 óra között izgalmas, meglepetéseket tartogató flashmob, azaz villámcsődület népesítette be a Mátyás-templom környékét, az esemény középpontjában Szent Márton legendája állt.
Hazánkban a Szent Márton-napi hagyomány mindenekelőtt a libából készült ételek körül forog, így ezen a rendezvényen is főszerephez jutott a gasztronómia. Az ország húsz legismertebb séfje érkezett a Várba, hogy egyedülálló Libalakomát kínáljon saját készítésű libafalatjaiból, így a nagyközönség számára ritka lehetőség nyílt legjobb szakácsaink műveinek széles körű összehasonlítására. A hagyomány része az újbor megjelenése és első kóstolása is, ezért a libafalatok mellé az érdeklődők belekortyolhattak az idei év hazai újbor termésébe is. A villámcsődület bővelkedett váratlan fordulatokban és finom Szent Márton-napi ízekben, így az éppen arra sétáló érdeklődőktől kezdve, a családdal együtt kilátogatókon át a baráti társaságokig mindenki örömét lelhette az ünnepi tradíciók közös felelevenítésében.

Az Ügynökség őszi, belföldi kampánya csúcspontjaként meghirdetett Szent Márton-napi Libalakoma célja az ünnepi hagyományok újjáélesztése, valamint a libaételek és a magyar bor fogyasztásának népszerűsítése. Az MTÜ országos felhívásához több száz étterem csatlakozott. A kampány keretében a vendéglátóhelyek a liba köré építik fel menüajánlataikat, emellett fókuszba helyezik a helyi, évszakra jellemző alapanyagokat, valamint az újborokat. Az Ügynökség célja, hogy november 11-én, Szent Márton napján a magyarok induljanak útnak, kóstoljanak libaételeket vagy főzzenek otthon családjuknak, barátaiknak.

Az Ügynökség ezért receptpályázatot is hirdetett, hogy megtalálja a legjobb magyar libafogásokat és a közönség kedvenc liba ételét. Libareceptek sokasága lapul a fiókokban és szerepel a családi gasztronómiában, amit mi sem bizonyít jobban, mint, hogy számos recept érkezett az MTÜ pályázatára. A beküldött receptekből a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) szakmai zsűrije választotta ki a három legjobbat, amelyet három kiváló étterem egy hétig a Szent Márton-napi ajánlata részeként menüjébe felvesz. Emellett a nyertes receptek beküldői egy-egy kétszemélyes vacsorát nyertek a Pannónia Gasztrohajóra. A zsűri megjelölte továbbá azokat azokat a fogásokat, amelyek közül a közönség választhatta ki a kedvencét a Magyarország Élmény Itthon Facebook-oldalon.

A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt receptek: narancsos libacomb, káposztás gnocchival; töltött liba, karamellás káposztával; „Gyöngyi libalakomája”.

A Facebookon szavazók körében legnépszerűbb fogás: sült libamell erdei gombamártással.

A legjobb hazai libareceptek elérhetőek a facebook.com/hellomagyarorszag felületen. A Szent Márton-napról és hazánk őszi élményeiről további információk pedig a hellomagyarorszag.hu oldalon találhatóak.