Fókuszban az amerikai kontinens

Forrás: turizmus.com

 2020. december 11. 10:00

A globális járványhelyzet ellenére az MTÜ Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának munkájában év végén is hangsúlyos szerepet kap a B2B kapcsolatok ápolása és építése az amerikai kontinens szakemberei körében, amire az elmúlt időszak eseményei számos kiváló lehetőséget adtak.

Az Egyesült Államok Utazásszervezői Szövetsége (USTOA) december 1-3. között tartotta éves konferenciáját Virtual Annual Conference & Marketplace néven, amelyen a tagoknak lehetőséget biztosítottak a tour operatorokkal való tárgyalásokra, kapcsolatok kialakítására és elmélyítésére, jövőbeni üzleti lehetőségek megalapozására. Sarmon Zsuzsanna észak-amerikai piacokért felelős országspecialista a három nap alatt 33 tárgyalást folytatott le észak-amerikai tour operatorokkal, konzorciumi és folyami hajózási partnerekkel.

A megbeszélések alapján elmondható, hogy a világjárvány ellenére minden partner megtartotta azokat a csomagajánlatokat, amelyekben Magyarország szerepelt a 2019-es évben. Az utazások legnagyobb részét a turisták átfoglalták 2021-re, így a programok változatlanul fennállnak. Jelenlegi állás szerint 2021 június környékén látják reálisnak a csoportos utak elindulását, ezek azonban kisebb létszámúak lesznek és nagyobb hangsúlyt kap az egyéni utak szervezése is. A termékkínálat bővítésére vonatkozó tárgyalások is megkezdődtek, a következő lépés egy magyarországi study tour megszervezése lesz a termékfejlesztőknek, amint a járványügyi helyzet lehetővé teszi.

Sarmon Zsuzsanna

Fotó: MTÜ

Sarmon Zsuzsanna december folyamán további három webinárt szervez az észak-amerikai utazási tanácsadók számára különböző partnereken keresztül, így szélesítve a különböző célcsoportok elérésének lehetőségét. December 8-án a Virtuosoval, december 15-én a Travel Research Online B2B platformmal együttműködve, december 16-án pedig a Trumarketing reprezentációs ügynökséggel együttműködésben zajlanak edukációs fórumok, amelyekkel hozzávetőlegesen 700 utazási tanácsadót szólítanak meg. Már most látszik, hogy nagy az érdeklődés a fenntartható turizmus és a társadalmi felelősségvállalás témaköre iránt, amelyek a magas költési hajlandóságú utazók számára is egyre fontosabbak. Az észak-amerikai vendégéjszakák legnagyobb részét egyébként Budapesten a folyami hajók vendégei adják, ezért ahhoz, hogy a 2019-es vendégszámot megközelíthessük, feltétlenül szükség lesz a hajós utak újraindítására. A folyami hajókon a 2021-es helyek szinte 100%-a betelt.

Dél-Amerika sem maradt Magyarországról szóló friss információk nélkül. December 9-én sikeresen lezajlott a Virtuoso Latam Travel Week első napja, amelyen az MTÜ részéről Szégner Zsuzsa vett részt, legnagyobb részt mexikói és brazil, de perui, Costa Rica-i és argentin irodákkal is tárgyalt.

Szégner Zsuzsa

Fotó: MTÜ

A Magyarország iránti érdeklődést jól mutatja, hogy az MTÜ spanyol piacért felelős országspecalistájával 16, jellemzően luxus utaztatással foglalkozó szolgáltató kezdeményezett megbeszélést. Szégner Zsuzsa szerint az elhangzottak alapján a Virtusos ügyfelek már „tűkön ülnek”, és alig várják, hogy a járványhelyzetet követően Európába is utazhassanak. Többen jelentős változásról számoltak be az utazók szálláshelyválasztásával kapcsolatban: a szállodák helyett elterjedt a magánvillák bérlése a tömeg elkerülésére. A személyes beszámolókból az derült ki, hogy egyre több dél-amerikai utazó keres új desztinációt, ezért Budapesten kívül információt kértek az ország további kínálatáról – különösen a világörökségi helyszínekről és a kulturális attrakciókról – annak érdekében, hogy újabb utazási javaslatokat tehessenek ügyfeleiknek.