Megjelentek a rendeletek a kötelező oltás és maszkviselés szabályairól

Forrás: turizmus.com

 2021. október 29. 13:54

A Magyar Közlöny 2021/197. számában megjelentek a kormányrendeletek a csütörtöki Kormányinfón már bejelentett intézkedésekről a járvány negyedik hullámának megfékezésére.

Amint arról csütörtökön beszámoltunk, november elsejétől ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, és az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. A Kormányinfón már bejelentett intézkedésekről szóló kormányrendeletek megjelentek a Magyar Közlönyben, most összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

 

A kötelező maszkviselésről

November 1-jétől újra maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon és a megállóhelyeken is. A maszkviselés alól felmentést kapnak a 6 év alatti gyermekek,  az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek.

November 1-jétől újra kell maszkot viselni a tömegközlekedési eszközökön és a megállókban is

Fotó: 123rf.com

A munkáltató által előírható Covid-oltásról

Az átoltottság növelése  és a munkahelyek védelme érdekében a kormány lehetővé teszi a munkáltatóknak, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a koronavírus elleni védőoltás felvételét dolgozóik számára, akár minden dolgozótól elvárt egységes munkafeltételként, akár – munkakörtől függően – egyéni munkafeltételként.A még beoltatlan dolgozóknak a munkáltató 45 napos határidőt állapíthat meg az első oltás felvételére. Az oltást elváró munkáltatóknak elektronikus úton (e-mail) vagy papír alapon tájékoztatni kell a foglalkoztatottat az intézkedésről, a határidőről és a védőoltás felvétele elmaradásának lehetséges jogkövetkezményeiről.

Nem várható el a védőoltás felvétele attól a dolgozótól, akinél orvosi igazolással alátámasztottan ellenjavallt a védőoltás.

Ha a dolgozó a védőoltást a munkáltató által meghatározott határidőn belül nem veszi fel, akkor a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el, és ha egy éven belül továbbra sem veszi fel az oltást, akkor a jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti.

 

Elvárt az oltottság az állami szférában

kormany.hu azt írja, az egészségügyi dolgozók után a kormánytisztviselőktől, honvédelmi, rendvédelmi, az állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozóitól, az állami fenntartású kulturális és felsőoktatási intézmények dolgozóitól, az adóhivatali dolgozóktól, az állami fenntartású általános és középiskolák dolgozóitól is elvárt az oltás felvétele.

Az állami szférában is érvényes, hogy nem várható el a védőoltás felvétele attól a dolgozótól, akinél az orvosi igazolással alátámasztottan ellenjavallt. Amennyiben az állami alkalmazott ügyfelekkel rendszeresen találkozik, a védőoltást főszabály szerint 2021. december 15-ig fel kell vennie, egyéb esetben legkésőbb 2022. január 31-ig. Az állami szférában dolgozót, aki határidőig nem oltatja be magát, fizetés nélküli szabadságra kell küldeni és egy év múlva jogviszonya megszüntethető.

A részben vagy egészben állami tulajdonban lévő gazdasági társaságnál foglalkoztatottaknál a munkáltató dönti el, hogy elvárja vagy sem a védőoltás felvételét.

 

A polgármester dönt az önkormányzati dolgozókról

Az önkormányzati szférában  a polgármesteri hivatalok és önkormányzati fenntartású köznevelési, szociális, kulturális és egyéb intézmények esetén a polgármester dönthet arról, hogy kinek írja elő a védőoltás felvételét. Az első oltás felvételére legalább 45 napos határidőt állapíthat meg.

Mind a versenyszférában, mint az állami, mind az önkormányzati szférában érvényes, hogy a gyesen, gyeden lévő foglalkoztatottak, valamint a más okból tartós távollevő számára nem írható elő a védőoltás felvétele.