Január végéig meghosszabbították a határellenőrzést

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. november 27. 10:05

A kormány január 31-én 24 óráig meghosszabbította a határforgalom-ellenőrzést és határőrizetet Magyarország teljes schengeni belső határszakaszán.

Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rendelkezés szerdán meg is jelent a Magyar Közlönyben. Jelezte, hogy a teljes schengeni belső határszakaszon 130 közúti, vasúti és vízi átkelő található, ezek közül közúton tíz helyen biztosított a személy- és teherforgalomnak a beléptetés.

Tájékoztatása szerint a kizárólag a személyforgalom számára történő beléptetéshez közúton harminc, vízi úton két határátkelőhelyet jelöltek ki, a további 88, kisebb jelentőségű erdei dűlőút, turistaút, kavicsos- és földút lezárásáról változatlanul intézkednek.

A magyar és külföldi állampolgárok Magyarországra történő belépésének szabályai nem változtak. A beutazók – kivéve az üzleti utazók –  továbbra is 10 napos hatósági házi karanténra kötelezettek, amely két negatív PCR-teszttel váltható ki.

Kizárólag a személyforgalom számára közúton 30 helyen biztosított a beléptetés

Fotó: 123rf

Kiss Róbert emlékeztetett: a kormány döntése értelmében csütörtöktől mentesülnek a maszkviselési kötelezettség alól az értelmi fogyatékkal élő emberek.

A rendőri intézkedésekről szólva az alezredes azt mondta, a maszkviselési szabályok megszegése miatt szerdán 664 emberrel szemben léptek fel a rendőrök, az erről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei megjelenése óta már összesen 8759 emberrel szemben intézkedtek.

Az üzletek, a vendéglátóhelyek és a szolgáltatók korlátozott nyitvatartásának ellenőrzésekor két üzletet zártak be, így a jogszabály hatálybalépése óta ilyen szabályszegés miatt 76 üzletet zárattak be ideiglenesen. Az üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre, valamint a szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt 483 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 125 esetben volt megállapítható az üzemeltető vagy a tulajdonos felelőssége.