Konzuli képviseletet nyitott hazánkban a Zöld-foki Köztársaság

Forrás: MTI

 2019. június 14. 14:18

Megnyílt a Zöld-foki Köztársaság magyarországi konzuli képviselete Budapest VI. kerületében. A mintegy 550 ezer lakosú afrikai ország tiszteletbeli konzuli feladatait Vándor Péter Antal egykori karrierdiplomata látja el.

Az ünnepélyes alkalomból Suha György, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) miniszteri biztosa az MTI-nek nyilatkozva óriási eredménynek nevezte, hogy egy újabb afrikai ország létesít állandó budapesti képviseletet.

A két ország az 1970-es évek óta ápol diplomáciai kapcsolatokat egymással, ugyanakkor nem tartottak fenn nagykövetségeket a fővárosokban. Magyarország tiszteletbeli konzuli irodát működtet Praiában, a zöld-foki fővárosban – ismertette.

A szigetország térképe

Fotó: wikipedia

Felidézte: Orbán Viktor miniszterelnök idén márciusi zöld-foki látogatásának előkészítésekor is kereste a magyar fél annak lehetőségét, hogy az afrikai köztársaság is nyisson konzuli képviseletet Budapesten. "Ez a legideálisabb helyzet arra, hogy kétoldalú kapcsolatok gyakorlatiasabbá váljanak" – értékelte Suha György.

A tiszteletbeli konzul személyéről a miniszteri biztos közölte:

Vándor Péter Antal több nyelvet beszélő klasszikus diplomáciai karriert maga mögött tudó multilaterális diplomata, az ENSZ élelmezésügyi szervezete (FAO) vezető afrikai munkatársaként is dolgozott.

A szervezők írásos tájékoztatása szerint már az afrikai köztársaságban tett miniszterelnöki látogatással egyidejűleg megkapta kinevezési okiratát az ország első Magyarországra akkreditált tiszteletbeli konzulja, akinek jelölését a magyar fél előzetesen jóváhagyta.