Közgyűlést tartott a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége

Forrás: turizmus.com

 2018. november 15. 15:53

Terézváros trendi újgasztro-helyszínén, a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro-ban tartotta éves közgyűlését a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége.

A közgyűlésen áttekintették az elmúlt két év tevékenységét. A TUTSZ állásfoglalást adott ki a TDM-pályázatok visszavonásával kapcsolatban, továbbá a lakosok és a turisták közötti belső-erzsébetvárosi konfliktusok nyomán - tájékoztatott a szövetség alelnöke, Karsai Árpád.

A szakember hozzátette, hogy a Szövetség a romkocsmákkal kapcsolatban érdekegyeztetést és a turizmus menedzsment koncepció kiérlelését is megkezdte, kezdeményezve az Önkormányzat, a Főváros és a MTÜ bevonását.

 

A Nemzeti Turizmus Stratégia 2030-ról 14 oldalas véleményt küldtek el az illetékeseknek. A TUTSZ csatlakozott a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványhoz és a Fővárosi Turisztikai Kerekasztalhoz. A Bálna funkcióváltásával kapcsolatos megkeresésre is részletes anyagot nyújtottak át.

A szerdai ülésen megvitatták a Szövetség névváltozásával kapcsolatos dilemmákat, döntés nem született, várják a teljes tagság, sőt a belépni készülő tagjelöltek véleményét is. A cél, hogy a szövetségi név ne szűküljön a tanácsadásra, hisz a tagok tevékenysége sokrétű, beruházási szakemberek, kutató-oktató tagok is vannak, inkább a turizmusfejlesztés tervezését kívánják jobban nevesíteni. Elnevezés-ötletek: Turisztika Fejlesztői Szakértők Szövetsége vagy Turisztikai Szakértők, Tanácsadók Szövetsége. A szövetség titkára várja a szakmai olvasók további ötleteit a holczer.agnes@chello.hu email címen.

Az ülésen újabb tagok felvételéről döntöttek: Antalóczy Györgyné, Ongjerth Richárd, Jusztin Márta, Kovács Miklós és Schultz Éva is belépett a TUTSZ-ba.

A közeljövő témái között a GINOP és a Kisfaludy Szállásfejlesztési Program zárása kapcsán a szakma szereplői számára szakértői beavatkozási pontokat, segítséget, szolgáltatásokat kívánnak nyújtani. A márkázásban és általában a nemzeti turizmuspromócióban tátongó űrök és inkoherenciák kezelésére is állásfoglalást fognak kialakítani.

További kutatási kezdeményezések:

- szállodafejlesztések finanszírozási környezetének optimalizálását támogató modellek kidolgozása. Nemzetközi jó gyakorlatok összegyűjtése, befektetői szempontok vizsgálata, hazai és külföldi befektetők lekérdezése, folyamatok modellezése.

- a turizmus szabályozásának gyakorlata az Európai Unió egyes tagállamaiban - összehasonlító elemzés.

- a hungarikumok imázsépítő szerepe célpiacainkon és további turisztikai hasznosítási lehetőségeik

- a hazai gyógyfürdők jövedelmezőségi vizsgálata és számukra hosszú távú gazdaságos üzleti modell kidolgozása

- Belső-Erzsébetváros (Romkocsmanegyed/Bulinegyed/Partyzone) turizmusának megerősítése, felértékelése, válságjelenségeinek megoldása.

A közgyűlés végén tisztújításra is sor került. A szövetség elnökéül további két évre Fekete Mátyást, alelnökéül Kraft Pétert és Karsai Árpádot, titkárául Holczerné Szentirmai Ágnest választották meg.