Minőség, európai szemmel

Forrás: turizmus.com

 2019. február 24. 08:10

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2018 decemberétől az Európai Minőségügyi Szervezetnél folytatja szakmai munkáját Mezey Tamás.

A Danubius Hotels Group korábbi minőségügyi vezetőjétől, az MSZÉSZ minőségirányítási szekciójának egykori vezetőjétől kérdeztük, mikor és milyen céllal jött létre az európai szervezet?

Megtudhattuk, hogy a European Organization for Quality (EOQ) szervezetet 5 ország hozta létre 1957-ben, belgiumi székhellyel. Mára az EOQ 27 tagországot és 10 társult tagot számlál. Nemzeti tagszervezetein keresztül az EOQ mintegy 70 ezer szakértőt tudhat soraiban.

Megtudhattuk azt is, hogy Magyarországot az 1972-ben megalakult EOQ-Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület (EOQ-MNB) képviseli, melynek jelenleg mintegy 220 jogi, és csaknem 900 egyéni tagja van.

Félreértések elkerülése végett az EOQ számára a turizmus csak egyike a vizsgált ágazatoknak. A magyar szervezet tevékenysége is lefedi a gazdaság szinte valamennyi területét az ipartól a mezőgazdaságig, az építésügytől a gyógyszer-, vagy gépjárműiparig, és a kereskedelemtől a turisztikai szolgáltatásokig.

Mezey Tamás elmondta azt is, hogy a világon számos minőségügyi rendszert, illetve eszközt alkalmaznak (pl. ISO, Lean, TQM, stb.), s az

Mezey Tamás

általánosan ismert minőségbiztosítási rendszerek szinte mindig a hadiiparból, az űrkutatásból, vagy az iparból indultak el, de mára már annyit fejlődtek, hogy eszközeik és módszereik jelentős része megjelent a szolgáltatások területén is. Ugyanakkor a hazai turizmus ebből viszonylag keveset hasznosít, jóllehet, a sztenderdek és best practise megoldások, valamint az integrált irányítási rendszerek kiválóan alkalmazhatóak a szálloda-, vagy a vendéglátóipar területein.

Végezetül, felhívta a téma iránt érdeklődők figyelmét a www.eoq.hu magyar és a www.eoq.org nemzetközi honlapra.