Német bírósági döntés az árparitási klauzulák mellett

Forrás: turizmus.com

 2019. június 17. 15:23

A düsseldorfi tartományi fellebbviteli bíróság június elején meghozott döntése értelmében a Booking.com alkalmazhat árparitási klauzulákat.

A szállásközvetítő portál a német Szövetségi Gazdasági Versenyhivatallal szemben érvényesítette érdekeit a perben. A versenyhivatal ugyanis a HRS foglalási platformnak és a Booking.com-nak is megtiltotta a szűk „legjobb ár” klauzulákat, ami ellen a Booking panaszt nyújtott be a bíróságon – számol be a döntésről a Touristik Aktuell.

A döntés értelmében a Booking szűk árparitási klauzulái érvényesíthetők, arányosak, és szükségesek a portál üzemeltetői és a szállodák közötti tisztességes együttműködés biztosítása érdekében.

A bírók többek között utaltak a haszonlesők veszélyére, akik a Bookingnál keresnek szállást, majd közvetlenül a szálláshelytől foglalnak, kedvezőbb áron. Hasonló problémával szembesülnek az utazási irodák is akkor, amikor az ügyfél náluk szerez be információkat, de a végén önállóan foglal.

A bíróság szerint a a Booking szűk árparitási klauzulái érvényesíthetők, arányosak és szükségesek

Fotó: pixabay.com

A Német Szállodaszövetség (IHA) érthető módon csalódott a döntés miatt. A szövetség elnöke, Markus Luthe egy blogbejegyzésben megemlíti, hogy egy vizsgálat szerint a Bookingnál eredetileg szállást keresők kevesebb, mint 1 százaléka téved csak át szállodák oldalaira. „A Booking piaci részesedése pedig azóta is meredeken nő, annak ellenére, hogy 2015-ben betiltották az árparitási klauzulákat” – írja Luthe.

A szövetség elnöke úgy véli, az ügy még nincs lezárva. Bízik abban, hogy a versenyhivatal panaszt nyújt be a Szövetségi Legfelsőbb Bíróságon.

Kérdés, hogyan reagál majd a HRS és az Expedia a bírósági döntésre. A HRS épp nemrég egyezett meg bíróságon kívül a Német Szállodaszövetséggel egy legjobb ár klauzulákkal kapcsolatos kártérítési ügyben.

Egy biztos, a legtöbb európai államban Svédországtól Olaszországig az utóbbi 1-2 év során betiltották az árparitási klauzulák alkalmazását, ezzel a trenddel megy szembe a németországi bírósági döntés.

Kapcsolódó cikkek

E-könyvek és árparitás

2017. május 12.