Online adatbázis segít munkát találni az ukrajnai menekülteknek

Forrás: turizmus.com

 2022. május 09. 10:19

Minden magyarországi vállalat számára elérhető a safeinhungary.hu weboldal, amelyen keresztül egyszerűen lehet munkát adni az Ukrajnából érkezőknek.

A háború kitörése óta mintegy tízezer ukrán menekült kereste meg a Prohuman valamely információs pontját; 2500 menekült jelezte munkavállalási szándékát, közülük mintegy 800 fő interjún is részt vett, közel 400 ember pedig már munkába is állt - derül ki a munkaerő-kölcsönző vállalat közleményéből.

A Safe in Hungary weboldalon – a regisztráció után – minden Magyarországon működő vállalat  hozzáférhet ahhoz a listához, amely tartalmazza az Ukrajnából hazánkba menekült, munkát kereső emberek adatait.

„A Prohuman az ország legnagyobb munkaerőkölcsönző vállalataként már évek óta foglalkoztat Ukrajnából érkező vendégmunkásokat, így van tapasztalatunk ezen a területen. Természetesen a helyzet most merőben más, hiszen az emberek egy háború elől menekülnek hozzánk és nem egy tervezett döntés után, munkavállalás céljából érkeznek hazánkba.

Továbbra is naponta többezer menekült érkezik hazánkba Ukrajnából

Fotó: 123rf.com

Hogy segíteni tudjunk nekik, a háború kitörésekor szinte azonnal létrehoztuk a safeinhungary.hu segélyvonalat és weboldalt, hogy támogatni tudjuk azokat a menekülteket, akik szeretnének munkát vállalni hazánkban. Úgy gondoljuk, hogy közös érdek, hogy ne tábori körülmények között éljenek, hanem lehetőség szerint munkát vállalva, tisztes körülmények között el tudják tartani magukat és családjukat, akár átmenetileg is" – mondta el Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója.

A Prohuman az ukrán nyelven is elérhető safeinhungary.hu weboldal mellett ukrán nyelvű segélyvonalat (+36 1 999 6422) és Viber elérhetőséget (+36 20 665 5065) is biztosít az érdeklődő menekülteknek. A cég munkatársai személyesen is segítik az emberek tájékozódását a hét minden napján 24 órában elérhető ügyfélszolgálati pontokon, amelyeket a budapesti BOK csarnokban, valamint Záhonyban, Beregsurányban és Tiszabecsen alakítottak ki.

A vállalat szakemberei azt tapasztalták, hogy sokan hosszú távon is Magyarországon terveznek munkát vállalni, amennyiben erre lehetőség lesz, mások viszont azt tervezik, hogy a háború végeztével visszatérnek hazájukba.

Míg a korábbi években többnyire férfiakat toboroztak Ukrajnából a munkaerőhiánnyal küzdő vállalatok, most arányaiban sokkal több nő érkezik hazánkba, de az ő foglalkoztatásukra is van lehetőség; a munkát vállalók és családtagjaik lakhatását állami program segíti elő.