Rekord növekedés a SZÉP-kártya felhasználásában

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 11. 12:04

A feltöltést és a költéseket tekintve is rekord eredményeket ért el júliusban a turizmus motorjának számító SZÉP-kártya, amely a korábbiakhoz hasonlóan ismét komoly segítség a belföldi forgalom élénkítésében és hozzájárul ahhoz, hogy túlszárnyaljuk a tavalyi, rendkívül erős nyári szezont.

A júliusi friss adatok szerint a SZÉP-kártya feltöltések 36%-kal (28,6 milliárd forint), míg a költések 54%-kal (53,9 mrd) emelkedtek a tavaly júliusihoz képest - adta hírül közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség.

 

Az első hét hónap számai is figyelemreméltóak. Míg a feltöltések összege megközelítette a 227 milliárd forintot, ami az előző évhez képest 30%-os, 2019-hez képest pedig 55%-os bővülést jelent, addig a SZÉP-kártyával történő fizetések még ennél is dinamikusabban emelkedtek.

2020 első hét hónapjához viszonyítva 61%-kal költöttek többet a SZÉP-kártyákról (összesen 202,4 mrd forintot), 2019 azonos időszakához képest pedig kétszer akkora volt ez az összeg. 2021. júliusban a költések 59%-a a vendéglátás, 30%-a pedig a szálláshely alszámláról történt, míg a szabadidő zseb részesedése 11% volt.

A SZÉP-kártya egyszer már bizonyított, most pedig az újraindításban van kiemelkedő szerepe. A belföldi forgalom a nyári főszezonban stabilan helyreállt, a vidéki Magyarország reneszánszát éli.

A kártya népszerűségéhez hozzájárultak a kedvező szabályok is, melyek alapján csaknem felére csökkentett adóteher mellett megduplázódott a munkavállalóknak adható összeg, az alszámlák pedig szabadon átjárhatók, vagyis a felhasználó arra fordíthatja a kártyán összegyűlt összeget, amire leginkább szeretné. Mindez komoly segítség a vállalkozóknak és a turizmus-vendéglátás szektorban dolgozóknak - zárul a közlemény.