Repülőterek, mint turisztikai attrakciók a Turizmus Bulletin új számában

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2021. november 25. 11:03

A repülőterek magas fejlettségi szinttel rendelkező, sajátos, kifejezetten nemzetközi környezet hangulatát biztosítani képes létesítmények, melyek akár már önmagukban is képesek utazási motivációt generálni.
A Turizmus Bulletin 2021. évi 3. számában megjelent „Repülőtér mint vonzerő – az élményközpontú szolgáltatás a repülőtereken” című tanulmányban Tóth Dávid és Pfening Ágota a repülőtéri szolgáltatások fejlesztési lehetőségeit vizsgálták. 
A repülőterek működése jelentősen megváltozott az elmúlt ötven évben. A mai fogyasztói trendekkel összefüggésben (elsősorban a digitális innovációk révén) kibővült a repülőterek funkcionalitása, ezáltal pedig új, turisztikai célú szolgáltatások színterévé válhattak. Ez a fejlettebb repülőtereken (például Szingapúr-Changi repülőtér) egyre inkább jellemző, melyek jó példát szolgáltatnak a hazai fejlesztési célok kidolgozásához is.

A Szingapúr-Changi repülőtér halmozza az attrakciókat

Fotó: 123rf.com

Az aktuális trendekből kiindulva az elemzés korábbi adatbázisok felhasználására alapozva szekunder, illetve önálló adatbázis felhasználásán át primer kutatásra épült.  A primer adatfelvételre 2020. október és november között került sor 817 fő repülési tapasztalattal rendelkező alany körében.
A kutatás igazolta, hogy a repülőterek utasok általi kedveltségét elsősorban a pihenés, a szórakozás és a gasztronómiai kínálat adta lehetőségekkel lehet a legjobban fokozni. Beigazolódott, hogy növekvő szolgáltatásmennyiség biztosításával növekszik a repülőterek kereslete, ami elsősorban a fiatalabb korcsoportba (Z generáció) tartozó fogyasztók döntéseit befolyásolja.
A primer kutatás alapján kiderült, hogy a fogyasztók nyitottak az alternatív repülőtéri szolgáltatások iránt, és hajlandóak a repülőtereket meglátogatni akár repülési motiváció nélkül is.

Bebizonyosodott, hogy a helyi gazdaságok termékeinek jelenléte a repülőterek gasztronómiai kínálatban pozitívan hat a fogyasztók repülőterekkel kapcsolatos attitűdjeire, továbbá a repülőterek megítélése jelentősen javulhat a helyi gasztronómiai kínálat biztosításával – áll a tanulmányban.
A kutatás eredményei hasznosak lehetnek a repülőterek versenyképességi és hatékonysági erőfeszítéseinek továbbfejlesztéséhez, valamint utazók tényleges igényeinek jobb megértéséhez.
A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely IDE kattintva érhető el.