Gulyás Gergely: Zárt térben ismét kötelező lesz a maszk

Forrás: turizmus.com

 2021. november 18. 15:52

Szombattól ismét kötelezővé teszi a kormány a zárt terekben a maszkhasználatot – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A súlyosbodó járványhelyzetre reagálva az alábbi intézkedésekről döntött a kormány.

Zárt térben ismét kötelezővé teszik a maszkhasználatot, a rendelkezés szombattól lép hatályba. A szolgáltatások esetében mindenhol kötelező a maszk viselése, ahol egy üzlethelyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak.A kötelező maszkviselés alól csak az irodák és a sportolás céljára szolgáló helyiségek mentesülnek. Az iskolákban az igazgatók dönthetik el, hogy kötelezővé teszik-e a maszk hordását.

Az 500 főnél nagyobb rendezvényeket továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni.

Az egészségügyben kötelezővé teszik a harmadik oltás felvételét is. Ennek elrendelését tervezik az államigazgatásban is.

A járványhelyzet friss számai, hogy eddig 6 millió 13 ezer ember oltatta be magát, a harmadik oltást egymilliónál is többen kapták már meg idehaza.  Tegnap 10 767 új fertőzöttet regisztráltak, 131 ember pedig elhunyt. A matematikusok számításai alapján november végén-december elején tetőzhet a járvány negyedik hulláma.

Gulyás Gergely a Kormányinfón

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A kormányszóvivői tájékoztató előtt röviddel a főváros közleményben jelezte, hogy a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén dönthet a maszk kötelező, zárt térben történő viseléséről Budapesten. A kormány által országosan elrendelt kötelező maszkhasználat bejelentésével azonban ez a fővárosi intézkedés okafogyottá vált. A Városháza egyúttal azt is bejelentette, hogy a budapesti fürdők szombattól csak védettségi igazolvánnyal látogathatók.