Változások a nemzetközi utazási és rendezvénytartási szabályokban (49. hét)

Forrás: turizmus.com

 2020. december 03. 16:30

A Budapest Convention Bureau folyamatosan monitorozza a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott, sokszor napról napra változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályozásokat. Íme, összefoglalójuk a jelenleg érvényben lévő szabályozásokról.

Habár a kormányzati intézkedéseknek megfelelően a hazai rendezvényszervezés szünetel, a BUD CB továbbra is fontosnak tartja, hogy összefoglalja a nemzetközi színtéren zajló ki- és beutazási, valamint rendezvénytartási szabályozásokat a legújabb változások ismertetésével.

 

Utazási szabályozások változásai

Az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsa által 2020. október 13-án elfogadott ajánlást a tagállamok a 43. héttől kezdve alkalmazzák, amely három színkategóriát határozott meg: zöld, narancs és vörös. A színkategóriák nemcsak országokra, hanem térségekre/régiókra/tartományokra is vonatkoznak és a 14 napos összegzett koronavírus-eset bejelentési arányától függően kerülnek a desztinációk a különböző színkategóriákba.

A zöld régiókból érkező utazókra nem vonatkoznak korlátozások (karantén vagy tesztelés). A narancs és a vörös országok viszont saját maguk dönthetnek az utazási korlátozás módjáról (tesztelés, a karanténkötelezettség napjainak száma stb.).

Ez a beszámoló a december 3-án frissült, 16 órai adatok alapján, az European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) oldalán található térkép felhasználásával készült. E szerint a tagállamok színbesorolása a következőképp alakult az eddigiekhez képest. (A szürke megjelölésnek két oka lehet a térképen: vagy nem került elvégzésre elegendő teszt, vagy nem szolgáltatott be információt az ország.)

Finnország két régióját leszámítva az egész ország narancssárga színű, Åland régiója zöld, míg Uusimaa vörös besorolású lett.

Norvégia 11 megyéje közül egy (Trøndelag) zöld kategóriájú, míg egy másik (Viken) vörös, az ország többi része Finnországhoz hasonlóan narancssárga besorolást kapott.

Dánia vörös besorolású, kivéve Nordjylland régiót, ami narancssárga színű.

Írország és Izland teljes területe narancssárga kategóriájú.

Az Egyesült Királyság teljes területe vörös besorolás alá tartozik, kivéve Észak-Írországot, ami szürke besorolást kapott.

Lengyelország szürke kategóriájú lett. Az összes többi európai uniós ország a vörös kategóriába tartozik, az Unión kívüli országok (az Egyesült Királyság, Izland és Norvégia kivételével) nem szolgáltattak be adatot.

Az európai országok aktuális színbesorolása december 3-án

Fotó: ecdc.europa.eu

 

Ki- és beutazási szabályok változásai

Bulgáriában az eredetileg november végéig érvényes “sürgősségi járványhelyzetet” a kormány meghosszabbította 2021. január 31-ig. Magyarországról továbbra is korlátozás nélkül lehet belépni Bulgária területére. Azonban november 27. és december 21. közötti időszakra a mindennapi életvitelt érintő korlátozásokat vezetett be a kormány (bezártak az éttermek, a közoktatási intézmények, beltéren is kötelező a maszkviselés stb.).

Horvátországba december elsejétől az ECDC-térkép szerint nem zöld besorolású országokból érkezők csak úgy léphetnek be, ha 48 óránál nem régebbi, negatív PCR teszttel rendelkeznek vagy a helyszíni teszt eredményéig karanténba vonulnak.

Az utoljára november 30-án frissült litvániai tájékoztató weboldalon a korlátozott országok térképén és listáján Magyarország nincs rajta, ezért az utazás korlátozás nélkül megengedett Litvániába. Ezzel szemben a Konzuli Szolgálat Magyarországot a korlátozott országok kategóriába sorolja, amely szerint karanténkötelezettség érvényes a Magyarországról érkező személyekre.

Habár Magyarországról korlátozás nélkül lehet beutazni Olaszországba, azonban az ország teljes területén tilos mindennemű belső mozgás minden napszakban december 21. és január 6-a között, kivéve a halaszthatatlan jellegű bevásárlást, munkába járást és az egészségügyi ellátást, ami vonatkozhat a beutazókra is.

Magyarországról továbbra is korlátozás nélkül lehet beutazni Portugáliába, azonban országon belül szigorú intézkedések vannak érvényben 121 járásban, ami közel 7,1 millió lakost érint. Így vannak olyan térségek az országban, ahol visszaállították az otthonmaradásra vonatkozó “állampolgári kötelezettséget”, amely a beutazókat is érintheti.

Habár Magyarországról 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy a karantén vállalása esetén be lehet lépni Szlovéniába, járványügyi vészhelyzet van érvényben az országban, mely korlátozza a mindennapi mozgást (pl.: leállították a tömegközlekedést, minden nem alapvető szükségletet kielégítő üzlet zárva tart).

 

Rendezvénytartási korlátozások változásai

Észtországban a beltéri rendezvények olyan helyszíneken (pl. mozik, színházak), ahol ki tudják jelölni a helyeket, maximum 400 fő tartózkodhat egyszerre, de csak abban az esetben, ha ez a létszám nem éri el a helyszín kapacitásának 50%-át. Beltéri rendezvények olyan helyszíneken (pl. klubok, koncerttermek), ahol nem lehet kijelölni ülőhelyeket, maximum 250 fő tartózkodhat egyszerre, de csak ha ez a létszám nem éri le a helyszín kapacitásának 50%-át. Szabadtéri rendezvényeken maximum 500 fő vehet részt. Sporteseményeken beltéren maximum 250 fő, kültéren maximum 500 fő tartózkodhat.

Horvátországban minden nyilvános rendezvényen, összejövetelen és ünnepségen maximálisan 25 fő vehet részt, és 22 órakor véget kell érniük, beleértve a vallási istentiszteleteket is. Ezek a korlátozások nem vonatkoznak a mozikra, múzeumokra, galériákra és egyéb kiállításokra. A privát összejövetelek résztvevőszáma legfeljebb 10 fő lehet, és szintén 22 órakor be kell fejezni azokat. A temetéseken résztvevők számát 15 főben maximalizálták, de a részvétnyilvánításkor kerülni kell a fizikai érintkezést. Esküvők, vásárok és turisztikai rendezvények tartása tilos.

Írországban december elsejétől jogilag korlátozták az utazásokat, bizonyos helyek nyitva tartását és számos rendezvény lebonyolítását, megszervezését is, ideértve az otthoni rendezvényeket is. Szabálysértésnek minősül az is, ha a beltéri rendezvényeken több mint 6 fő vesz részt, illetve, ha a szabadtéri rendezvényeken több mint 15 fő tartózkodik.

Lengyelországban a nyilvános összejöveteleken legfeljebb 5 fő vehet részt. Esküvők, gyülekezések, fogadások és egyéb ünnepi rendezvények tartása tilos. Vásárokat, kiállításokat, kongresszusokat és konferenciákat csak online lehet rendezni.

Németországban a zárt térben tartott nyilvános rendezvényeken legfeljebb 50 fő vehet részt. Koncertek, színházi, opera- és egyéb művészeti előadások tartása tilos. A szabadban tartott nyilvános rendezvényeken legfeljebb 100 fő vehet részt. A rendezvényszervezőknek jelenléti listát kell használniuk, amely tartalmazza a résztvevők nevét, címét és telefonszámát.

Olaszországban a rendezvényekre vonatkozó szigorítások egész decemberben megmaradnak. A szokásos szilveszteri partik idén nem a szabadtéri területeken lesznek megtartva (utcák és közterek), mivel a kormány álláspontja alapján továbbra is érvényben van az összejövetelek tilalma is.

A BUD CB legfrissebb összefoglaló táblázata az országonként érvényben lévő szabályozásokról megtekinthető ezen a linken.