BUD CB: Közös erővel a MICE-turizmusért

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. november 26. 13:45

A MICE Business Day szakmai konferenciáján a Budapest Convention Bureau képviselői az összefogás erejéről, a megújulásról és az oda vezető útról tartottak előadást.

Békefi Anna, Budapest Convention Bureau szakmai igazgatójának előadása előtt egy werkfilmet vetítették le, amely a szeptemberi budapesti Power of Live Events előkészületeit és eseményeit mutatta be.

A film zárógondolata, miszerint Budapest, mint desztináció, készen áll arra, hogy amint véget ér a járvány, fogadja a rendezvényeket, tökéletes felvezetés volt a prezentációhoz.

Békefi Anna a tavasszal létrejött Budapest Convention Bureau csapatával kapcsolatban kiemelte, hogy mindannyiuk számára nemcsak munka, hanem szenvedély is, amit tesznek. Ő maga 16 éves korában kezdte el a turistáknak bemutatni Budapestet.

Békefi Anna

Fotó: Turizmus.com / Grósz Balázs

Egy érdekes epizódot emelt ki ezután a város történelméből: felidézte, hogy az 1830-as árvíz is ugyanolyan váratlanul érte a budapestieket, mint most a világot a koronavírus-járvány.

„Közel kétszáz évvel ezelőtt tömegével semmisültek meg épületek és egzisztenciák, megszűnt az a város, ami ott korábban létezett, ebből a tragikus helyzetből mégis felálltak az emberek. Először el kellett takarítani a romokat, utána viszont tiszta lappal indult a város" – idézte fel a korabeli eseményeket.

„A város akkori vezetői úgy döntöttek, hogy nem a korábbi, viszonylag falusias települést építik vissza, hanem körbenéztek Bécsben, Párizsban, és onnan hoztak ötleteket. Körutakat, sugárutakat építettek, melyek a millennium korabeli fejlődésnek és a mai Budapestnek az alapját adják" – tette hozzá.

Békefi Anna szerint nyugodtan húzhatunk párhuzamot az akkori és a mostani események közé, az akkori példából szerezhetünk erőt egy új vízió felé.

A tavasszal önállóságot kapott kongresszusi irodát is igyekeznek újrapozícionálni, strukturálisan újjáépíteni, hogy fel tudjanak zárkózni a nemzetközi élvonalba. Ehhez a feltételek adottak, hiszen mind az iroda létszáma, mind forrásainak nagysága nőtt.

A legfőbb szerepe ugyanakkor nem változott: továbbra is az a küldetése, hogy a piaci szereplőket segítve minél több nemzetközi konferenciát, rendezvényt hazánkba csábítson. A BUD CB munkájának ugyanakkor része a legfrissebb nemzetközi gyakorlatok, szaktudás átadása is. Az iroda ezen felül híd szerepre is törekszik egyrészt az ágazat külföldi és hazai szereplő, illeitve a különböző szakmai szövetségek között.

Kiemelt együttműködő partnerük mind az MTÜ, mind a Budapest Brand. A partnerség jegyében került sor október 2-án annak az ötoldalú szerződésnek az aláírására a városházán, amely a BUD CB jövőre vonatkozó víziójának az alapját biztosítja.

„Erre épül egy most folyamatban lévő új szerződés a Budapest Brand és a BUD CB között, amely majd konkrétan meghatározza, milyen elemekből és forrásokból valósulhat meg az ún. city support csomag, amelyek révén sikeresen csábíthatók Budapestre nemzetközi nagyrendezvények” - emelte ki a szakember.

Az ilyen eseményekre 4-5 évre előre kell pályázni, és alapvető tétel az elbírálásnál, hogy rendelkezésre áll-e ilyen városi támogató csomag. „Sokszor eddig ennek hiányában nem voltunk sikeresek" – hangsúlyozta Békefi Anna.

A szakember ezután röviden felidézte a korábban már említett, nagy sikerű szeptemberi Power of Live Events eseményt, amely szerinte az összefogás erejét bizonyítja és nemzetközi szinten is példaértékű volt.

Békefi Anna felhívta továbbá a figyelmet a 2016-ban megszűnt, majd az idén újraindult Konferencia Nagyköveti Programra, amely a korábbinál kedvezőbb feltételeket biztosít a pályázók számára. Mint elmondta, a BUD CB a szakmával megosztotta az ICCA 2020-as ún. Kaohsiung protokollját is, ezzel segítve a piaci szereplők üzleti tervezését. Várhatóan a jövő év elejére készül el egy Budapest MICE-imázsfilm is.

A kongresszusi irodának az elmúlt hónapok során két nagy, üzleti turizmushoz kapcsolódó rendezvényt, a MCE CEE és az m&I Private Europe konferenciát már sikerült 2021-ben Budapestre csábítania.

„Készen állunk a turizmus újraindulására. Válasszuk a bátrabb megoldást, építsük új eszközökkel a jövőt! Számíthattok ránk ebben a munkában" – közölte végezetül a hallgatósággal Békefi Anna.

Kézikönyv a biztonságos rendezvényszervezéshez

Boros Kitti, a BUD CB kutatási és elemzési menedzsere a most készülő biztonságos rendezvényszervezési kézikönyvet (Safe destination guideline) mutatta be. Elmondta, ez hangsúlyozottan nem egy szigorú keretrendszer, hanem egy ajánlás, iránymutatás rendezvényszervezőknek és résztvevőknek egyaránt, hogy bízzanak Magyarországban.

Mint kiemelte, az MTÜ-vel és a Budapest Branddel közösen készülő kézikönyv nem kizárólag a jelenlegi koronavírus-járványra fókuszál, hanem általánosabb kereteket határoz meg, abból indul ki, hogy különféle járványok a jövőben is jöhetnek, és ezekre fel kell erre készülnünk. Ugyanakkor helyet kap benne egy covid-specifikus melléklet is.

A kézikönyvet országos szintű összefogással egy szakmai munkacsoport hozta létre, amelyben az ágazat összes szereplője képviseltette magát, tagja volt a MARESZ, a MABEUSZ, a MUISZ, az MSZÉSZ, a Budapest Airport és rendezvényszervező cégek képviselői is.

Boros Kitti

Fotó: Turizmus.com / Grósz Balázs

A javaslatcsomag - amelybe beépítették a nemzetközi szervezetek ajánlásait és a különböző országokban bevezetett intézkedéseket is - a teljes vendégélményt végig kíséri, onnan kezdve, hogy a konferenciavendég belép Magyarországra.

A hat részből álló kézikönyv a globálistól a lokális megoldásokig számos területet érint, témaként szerepel benne egyebek mellett a kommunikáció és a krízismenedzsment is. Helyet kapott benne egy szervezői ellenőrzési lista, ami megkönnyíti a szervezők munkáját.

A kézikönyv jelenleg a tiszti főorvosnál van véleményezésen, elfogadása után angolul is elérhető lesz – tudtuk meg.

 

Budapest biztonságos és nyitott desztináció

Gerzanics Nikoletta, a Budapest Convention Bureau marketingigazgatója arról tájékoztatott, hogy az újjászervezett intézmény nonprofit szervezetként immár csak a főváros meeting industry-lehetőségeire koncentrál. Elmondta, hogy az iroda új marketingstratégiát és új brandet alakított ki Budapestről.

Gerzanics Nikoletta

Fotó: Turizmus.com / Grósz Balázs

„A magyar főváros autentikus, modern, biztonságos és bejárható, a város meglepetés és varázslat" – foglalta össze ennek lényegét.

Bemutatta Budapest építészeti, gasztronómiai előnyeit, kongresszusra alkalmas szállodáit, kongresszusi helyszíneit.

Kiemelte, hogy jelenleg 20 ezer szállodai szoba van a fővárosban, és 4500 épül a következő épekben.

Végül felidézte, hogy az őszi Power of Life Event rendezvényen kiderült: Budapest biztonságos és nyitott desztináció, a szakma erős és összetart.

Ez ad erőt a jövőre nézve.