Változások az új évben: 5%-os áfa, szja-mentesség, ingyenes utazás

Forrás: turizmus.com

 2020. január 01. 13:21

A szálláshelyi áfa csökkenése, turizmusfejlesztési hozzájárulás, új adókedvezmények – íme a fontosabb változások, amelyek a turizmus-vendéglátás ágazatot (is) érintik 2020. január 1-jétől.
  • A hazai turizmus versenyképességének erősítése érdekében a kereskedelmi szálláshely szolgáltatás áfája az eddigi 18-ról 5 százalékra csökkent január 1-jétől. Ezzel párhuzamosan e szolgáltatás után bevezetésre került a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás, amelynek megfizetése független attól, hogy adott szolgáltató az általános forgalmi adózás rendszerében alanyi adómentes, illetve attól is, hogy milyen vállalkozási formában tevékenykedik. További részleteket a fizetésre kötelezettek köréről és a hozzájárulás megfizetés módjáról a NAV honlapján talál.

 

  • December 31-ig minden szálláshely-szolgáltatónak kötelezően regisztrálni kellett magát a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerébe, és január 1-jétől napi szintű adatot kell szolgáltatnia a szálláshelykezelő szoftveren keresztül.

 

  • Január 1-jén életbe lépett a négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó-mentessége. Azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk megfizetése alól kereső tevékenységből származó jövedelmük után. A kedvezmény a vér szerinti, az örökbefogadott, valamint a már felnőtt gyermekek után is jár.

 

 

  • A szülők munkába állását segíti a nagyszülői GYED bevezetése. A gyermekgondozási díjat a még nem nyugdíjas nagyszülők vehetik igénybe  január 1-jétől, amennyiben a dolgozó szülő(k) helyett vállalják unokájuk gondozását, nevelését. A nagyszülői GYED összege legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka, 2020-ban havi 225 288 forint lehet.

 

Számos kedvező változás jön az új évvel

Fotó: Pixabay

  • A nyugdíjkorhatár 2020-ban 64,5 évre emelkedik.

 

  • Január 1-jétől ingyenesen utazhatnak a budapesti álláskeresők a BKV járatain. A díjmentes bérletet azok vehetik igénybe, akik budapesti állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, és a fővárosi kormányhivatal illetékes kerületi hivatalában álláskeresőként nyilvántartásba vannak véve.

 

  • kisvállalati adó (kiva) kulcsa január 1-jétől 13-ról 12%-ra csökkent.

 

  • Aki december végéig nem használta fel az Erzsébet-utalványát, annak elveszett az itt tartott pénze. Az Erzsébet-utalványcsalád tagjai (Étkezési, Ajándék, Kultúra, Sport és Ruházati) ugyanis mind papíralapon, mind az elektronikus Erzsébet-utalvány Plusz kártyára töltve egységesen 2019. december 31-ig voltak érvényesek.

 

  • Az év utolsó napján lehetett utoljára fizetni a régi típusú tízezressel, 2020-tól csak az új bankjegyek maradnak forgalomban. A régi bankók mostantól a bank- és postafiókban három évig, a Magyar Nemzeti Bankban húsz évig díjmentesen válthatók be azonos címletű fizetőeszközre.