Visszamenőleg is be kell jelenteni a feketén foglalkoztatottakat

Forrás: MTI

 2021. február 22. 11:24

Március 1-jétől a jogsértésen ért munkaadók kötelesek lesznek jogszerűtlenül foglalkoztatott munkavállalóikat visszamenőlegesen legalább egy hónapra bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

A törvénymódosítás felszámolhatja  a jogkövető vállalkozások versenyhátrányát, csökkentheti a munkavállalók kiszolgáltatottságát – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében Bodó Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

A kormány kiemelt célja a jogszerű foglalkoztatás elősegítése, a gazdaság további fehérítése – hangsúlyozta. A jogszabályváltozások alapján a jövőben a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság visszamenőlegesen biztosíthatja a bejelentés nélküli foglalkoztatásból elmaradt munkáltatói befizetéseket.

A munkaügyi ellenőrzés szabályrendszere 25 év után újul meg

Fotó: 123rf

Bodó Sándor kiemelte, hogy a kormány 25 év után újítja meg a munkaügyi ellenőrzés szabályrendszerét. A hatóság a jogsértés feltárását követően a kárt szenvedett munkavállaló legalább egy hónapra szóló bejelentésére kötelezheti a munkáltatót a mindenkori minimálbér mértékéig. Az intézkedés rendezi a munkából élők jogviszonyát, amivel több társadalombiztosítási ellátásra is jogosulttá válnak, és meghosszabbodik a nyugdíjszámítást megalapozó szolgálati idejük.

A foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatásokról, valamint a foglalkoztatás felügyeletéről szóló törvénymódosítást az ITM javaslata alapján tavaly fogadta el az Országgyűlés.