200 millió dollárnyi tőkét von be a BlaBlaCar

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 21. 13:36

A Magyarországon is jelen lévő BlaBlaCar bejelentette, hogy az ötödik finanszírozási kör keretében az Insight Venture Partners és az Edge Capital vezetésével, valamint a Vostok New Ventures részvételével 200 millió dollár értékű tőkét fektettek a társaságba.

A már elindított piacokon tapasztalt felgyorsult keresletnövekedés kielégítése, valamint az új piacok villámgyors meghódítása érdekében bevont tőkének köszönhetően a BlaBlaCar Európa egyik legjobban finanszírozott start-up vállalkozása lett, amelynek a mai napig több, mint 300 millió dollárnyi forrást sikerült bevonnia – írják közleményükben.

A BlaBlaCar közösségnek mára több, mint 20 millió tagja van 19 országban, és ezzel a vállalatnak sikerült a telekocsi szolgáltatást valódi tömegközlekedési alternatívává fejlesztenie, megteremtve ezzel a városok közötti távolsági utazás egy megfizethető módját, amely teljes mértékben az autó korábban elpocsékolt kapacitásán, vagyis az üres üléseken alapszik. A szolgáltatás összeköti a városok között azonos irányba igyekvő autósokat és utasokat, így mindkét fél pénzt takaríthat meg utazási költségeik megosztása révén. Ez a modell a BlaBlaCart a globális közösségi gazdaság (sharing economy) egyik vezetőjévé tette, és elősegíti, hogy a közúti közlekedés hatékonyabb és megfizethetőbb legyen.

Mióta 2014 júliusában 100 millió dollárnyi forrást vontak be, a BlaBlaCar valódi globális vállalattá vált – három kontinensen hét új országban folytatták a terjeszkedést, többek között – Törökországban, Indiában és Mexikóban. Miután Európában már jól megvetette a lábát, a társaság három – németországi, mexikói és kelet-európai – felvásárlás segítségével megszilárdította piaci pozícióját, ideértve az akkor második legnagyobb telekocsiszolgáltató carpooling.com és a magyar AutoHop 2015 tavaszán történt felvásárlásait is.

A start-up ötödik finanszírozási köre az Európában tapasztalt felgyorsult növekedésre, és a feltörekvő piacokon történt gyors előretörésre adott válasznak tekinthető – ez utóbbi országokban a keresletet a tömegközlekedés hiányosságai és a gépjárművásárlás és -fenntartás magas költségei is táplálják. A BlaBlaCar a bevont tőkét ezen folyamatos növekedés, valamint a jövőbeli terjeszkedés támogatására fogja felhasználni. Jelenleg a brazil, az ázsiai és további latin-amerikai piacokra vetettek szemet.

A BlaBlaCar-t 2006-ban alapította Frédéric Mazzella (CEO), Francis Nappez (CTO), és Nicolas Brusson (COO). Jelenleg a BlaBlaCar a következő országokban van jelen: Benelux-államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Horvátország, India, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szerbia, Törökország és Ukrajna.

A mostani befektetés (a kezdeti befektetés követően) az ISAI vezetésével nyújtott 1,25 millió dolláros második (2011), az Accel Partners vezetésével nyújtott 10 millió dolláros harmadik (2012), illetve az Index Ventures vezetésével nyújtott 100 millió dolláros negyedik finanszírozási kört (2014) követi.