6700 milliárd forintnyi uniós támogatás lehívása előtt nyílt meg az út

Forrás: MTI

 2015. február 16. 17:34

Összesen 6700 milliárd forintnyi uniós támogatás lehívása előtt nyílt meg az út azzal, hogy az Európai Bizottság a benyújtott 10 közül már 6 operatív programhoz megadta jóváhagyását a 2014-2020-as programozási időszakra vonatkozóan.

Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a tavaly már jóváhagyott Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program után Brüsszel múlt pénteken újabb öt magyar operatív programot hagyott jóvá.

Az államtitkár kifejtette, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot 2733 milliárd forint összeggel, a terület- és településfejlesztési op-t 1231 milliárd forintos, a Versenyképes Közép-Magyarország op-t 288 milliárd forintos, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programot 1215 milliárd forintos összeggel, valamint a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programot csaknem 1200 milliárd forint támogatási összeggel hagyta jóvá az Európai Bizottság.

A többi programról szólva Vitályos Eszter elmondta: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programmal kapcsolatban még nem érkezett meg a hivatalos jóváhagyás, a közigazgatás fejlesztési programmal kapcsolatban pedig újabb egyeztetési folyamat indul Magyarország és a bizottság szakértői között; ez március közepén zárulhat le.
A szintén benyújtott Vidékfejlesztési Programhoz a bizottsági válaszok visszaérkeztek, ezeket már elkezdték feldolgozni a Miniszterelnökségen - tette hozzá az államtitkár.
Az elfogadott és az elfogadás alatt álló programok összesen több mint 12 000 milliárd forint támogatást jelentenek majd a következő hét évben.

Vitályos Eszter szólt arról is, hogy a pályázati felhívások indulásának előfeltétele, hogy monitoring bizottságok alakuljanak: ezeket a szaktárcáknál működő irányító hatóságok állítják fel, elnöküket pedig a miniszterelnök nevezi ki. Ezek a bizottságok tárgyalják meg a felhívásokat, amelyek közül az elsők márciusban jelennek meg a tervek szerint. A felhívásokat a kormány az éves fejlesztési keret formájában hagyja majd jóvá; az integrált közlekedésfejlesztési op, valamint a környezet- és energiahatékonysági op-nál már megtörtént a jóváhagyás.

Az államtitkár elmondta: a végrehajtás új szervezeti modellben fog történni, amelynek keretében szigorú feltételeknek kell majd megfelelni a pályázóknak, de a források felhasználása könnyebb lesz.