A pátyi Cafe Trevi nyerte az Év Fagylaltja versenyt

Forrás: turizmus.com

 2015. június 01. 19:48

Óriási szakmai és fogyasztói érdeklődés mellett rendezték meg hétfőn Soltvadkerten az Év Fagylaltja országos versenyt, amely mára több kategóriára bomlott.

Újdonság volt idén a mentes kategória, amely nem tartalmazhatott glutént, hozzáadott répacukrot, laktózt, tejfehérjét. A kötelező fagylalt a sárgabarack volt. A fődíjat, az Év Fagylaltja címet a pátyi Cafe Trevi érdemelte ki, Opera Royal fantázianevű,  tejcsokoládés ízvilágú készítményével. Idén a Magyarország Tortája verseny elődöntőit is a fagylaltversennyel egy időben és helyszínen rendezték.

MTI-fotó

Idén az egyik leghíresebb vidéki sütemény és fagylaltbirodalom, a Szervánszky Cukrászda adott otthont a vetélkedésnek, amelyet Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár nyitott meg.

A szakképzésben a jövőben újdonság lesz a diétás szakács és cukrász-képzés, mivel egyre többen szenvednek hazánkban különféle ételallergiákban és a cukorbetegek száma is sajnos jelentős.  Ezért is vezették be a fagylaltok versenyében idén a „mentes" kategóriát, az ilyen készítmények nem tartalmazhattak glutént, hozzáadott répacukrot, laktózt, tejfehérjét. .

A verseny különböző bontású kategóriákban zajlott, az alapanyaggyártók és forgalmazók külön indultak. Tévés műsorvezető, olimpiai úszóbajnok, énekes és természetesen a szakmai zsűri kóstolta végig hétfőn a 83 féle hideg desszertet. Sok kompozícióban megjelentek a friss zöldségek és a sós zamatok is. A zsűri tagjai vakteszttel, csupán szám alapján döntöttek a helyezésről.

Az idén minden hazai cukrászda és vendéglátó egység nevezhetett a Magyarország Tortája és Magyarország Cukormentes Tortája versenybe – amelynek döntőjét mindig augusztus 20. előtt rendezik - hogy a verseny még színesebb legyen.

A hétfői első körben, Soltvadkerten már látszott az igényesség és a fantázia – de az augusztus 20. előtti győztes kihirdetéséig még több fordulón kell átjutni a legjobbaknak.

A fagylaltok versenyével párhuzamosan zajlott a Magyarország tortája versenyre nevezett sütemények előzsűrizése is. Az idén 31 tortával neveztek és közülük négyet juttatott tovább a zsűri a következő fordulóba, amely a lajosmizsei Tanyacsárdában lesz június 29-én.