A szlovák szállodák kihasználtsága a legalacsonyabb az EU-ban

Forrás: MTI

 2014. október 21. 19:22

A szlovák szállodák és egyéb turisztikai szálláshelyek kihasználtsága idén nyáron alig haladta meg a 35 százalékot – derül ki a Postová Banka elemzéséből. A visegrádi négyek közül Magyarországon a legmagasabb a foglaltság.

A szlovák pénzintézet az Eurostat adataira hivatkozó elemzése szerint 2014 júniusában átlagban 35,6 százalékon volt a szlovák szállodák és egyéb turisztikai szálláshelyek kihasználtsága, ami azon felül, hogy a legalacsonyabb arány volt az EU-ban, éves szinten még 0,5 százalékpontos visszaesést is jelentett.

Ez utóbbi eredménnyel Szlovákia az unió azon hét tagországa közé sorolódott, amelyekben - a jelentős többséggel ellentétben - visszaesett a szállodai szobák foglaltsága. Ugyanakkor az érintett országok közül a szobafoglaltság Szlovákia esetében csökkent legkevésbé, szemben a legnagyobb visszaesést elkönyvelő Belgiummal, ahol éves szinten 7 százalékos volt a visszaesés.

A statisztika szerint a szállodai és egyéb turisztikai szálláshelyek szobáinak átlagos foglaltsági aránya a vizsgált időszakban Máltán (82,2 százalék), Cipruson (75,5 százalék) illetve Nagy Britanniában (75,1 százalék) volt a legmagasabb, ellenben Szlovákiában, Olaszországban (42,5 százalék) és Romániában (43,4 százalék) a legalacsonyabb.

A visegrádi négyek országait tekintve a szálláshely-kihasználtság terén Magyarország (49,5 százalékos szobafoglaltság) áll a legjobban, majd Csehország (48,4 százalék) és Lengyelország (48,2 százalék) következik.