A turizmusról is szólt a Közgazdász-vándorgyűlés

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. szeptember 04. 16:37

Az 53. Közgazdász-vándorgyűlés különlegességeként idén először külön turisztikai szekciót rendeztek az általános turisztikai trendek és a vendéglátó térség turisztikai kínálatának megismerésére, amelyen Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese elnökölt.

Idén is nagy érdeklődés kíséri a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) által 53. alkalommal megrendezett Közgazdász-vándorgyűlést, amelynek tíz év után ismét a Miskolci Egyetem adott otthont. A szeptember 3-án kezdődő, háromnapos tanácskozásra több mint 700-an regisztráltak előzetesen. Ezzel a résztvevői létszámmal a vándorgyűlés az elmúlt évek legnagyobb közgazdasági társasági konferenciája lett, de az előadók számát tekintve is rekordokat döntött.

A vándorgyűlés idén a fejlődés és a felzárkózás témakörére fókuszált, de tekintettel arra, hogy Miskolc és az Észak-magyarország régió számára az egyik legfőbb kitörési pontot a turizmus jelenti, ezért az MKT idén a Magyar Turizmus Zrt.-vel szakmai együttműködésben egy félnapos turisztikai szekciót szentelt a turizmus aktuális kérdéseinek. A szekció lehetőséget kínált arra, hogy a résztvevők megismerjék a régió turisztikai kínálatát, valamint a turizmus terén megvalósult és tervezett fejlesztéseket.

A „Turizmusfejlesztési lehetőségek és a turizmus további növekedésének megalapozása" címet viselő szekciót Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt.  vezérigazgató-helyettese vezette. Előadást tartott többek között Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketingigazgatója, Halász Anikó, a nemrégiben átadott Avalon Park ügyvezető igazgatója, Piskóti István, a Miskolci Egyetem Marketingintézetének igazgatója és Nagy Júlia, a MIDMAR Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője.

 

Glázer Tamás a magyar és nemzetközi turizmus jelenlegi trendjeiről és hatásairól beszélt. Elmondta: a turizmus közvetlenül 5,6%-kal, a multiplikatív hatásoknak köszönhetően 9%-kal járul hozzá a hazai GDP-hez, a foglalkoztatáshoz pedig összesen 11,3%-kal. Évente csaknem 15 millió többnapos belföldi utazásra kerül sor hazánkban, amelyek során a magyar lakosság csaknem 300 milliárd forintot költ el. A KSH adatai szerint évente több mint 17 millió külföldi turista érkezik Magyarországra, ebből több mint 10 millióan több napra jönnek. A külföldi turisták kiadásai több mint 1000 milliárd forintot tesznek ki, a nemzetközi utazásokból származó bevétel pedig 4,4 milliárd euró.

Az Közgazdász-vándorgyűlés hagyományos témái is előtérbe kerülnek a három nap alatt. A nemzetgazdaság helyzete, a bankrendszer aktuális kérdései, a monetáris politika, illetve a költségvetési folyamatok mellett a rendezvény foglalkozni kíván az észak-magyarországi régió speciális helyzetével, például az újraiparosítással, a foglalkoztatás és a szociális szféra problémáival, a határ menti együttműködés lehetőségeivel, a közlekedés fejlesztésével is. Idén is központi szerepet kap a közgazdász-vándorgyűlés programjában az európai uniós források felhasználása.

A konferencia két plenáris és 13 szekcióülését a nagy érdeklődésre való tekintettel ebben az évben is élőben követhetik az érdeklődők a kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu címen.