A VinCE Wine Show-n mutatják be a Villányi Franc-t

Forrás: MTI

 2015. március 05. 21:16

Immár hivatalosan is Villányi Franc néven mutatja be a Villányi borvidék új eredetvédelmi szabályozása szerint készült, prémium besorolású cabernet franc borait péntektől vasárnapig Budapesten a VinCE Budapest Wine Show-n részt vevő 19 villányi pincészet.

A VinCE Budapest közép-európai borkészítésre fókuszáló programja jó alkalom arra, hogy a Villányi borvidék zászlóshajóját, a Villányi Franc-t megismerhesse a borértő közönség – közölte a Villány-Siklósi Borút Egyesület.

A cabernet franc a világ szinte összes szőlőtermő táján megél, és borházasításokban általánosan elterjedt, fajtatiszta borként azonban kevés helyen ad kiemelkedő minőséget. A szőlő ideális termőhelyre talált a Villányi borvidéken, ahol már az ültetvények 14 százalékát teszi ki. A magas mésztartalmú löszben gyökerező és sok napsütés melengette szőlő markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad - emlékeztetnek.

A Villányi borvidéken kizárólag cabernet franc-ból készült bort az új eredetvédelmi szabályozás szerint – bizonyos feltételek mellett – Villányi Franc-nak lehet nevezni. A most bemutatandó borok a prémium minőség előírásait is meghaladó terméskorlátozással (25–50 hl/ha) szüretelt szőlőből származnak, átlagban csaknem két évet töltöttek hordóban, és több mint egy évvel ezelőtt kerültek palackba. A VinCE Budapest után palackozott termékeken már a Villányi Franc név és logó is megjelenik majd.

Mint az egyesület közölte, a super prémium kategória első szüretét 2014-ben tartották, így ezek a borok három év múlva lesznek kóstolhatók először.