A Vulkánpark Látogatóközpont környékét szépítik egyetemisták a Kemenesalján

Forrás: MTI

 2014. június 23. 17:23

Saját maguk által tervezett padokat, árnyékolókat, kerékpártárolót építenek a celldömölki Vulkánpark Látogatóközpont környékén annak az egyhetes építész alkotótábornak a résztvevői, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építészmérnöki Kar Urbanisztikai Tanszéke szervezett.

Földes László építész, a Vulkánpark Látogatóközpont épületének tervezője elmondta: a hallgatók az egy hét során helyi iparosokkal dolgoznak együtt, szereznek közvetlen tapasztalatokat arról, hogyan lehet a gyakorlatban megvalósítani mindazt, amit a rajzasztalon megálmodtak.

Hozzátette: az alkotótábor vasárnapig tart, így a nyári szezonban érkező látogatók már használhatják a gyakorlati funkcióval rendelkező köztéri alkotásokat.

Földes László szólt arról is, hogy amennyiben lehetőségeik engedik, jövőre tovább folytatják a tábort, hiszen egy autóbuszmegálló terveit is papírra vetették a hallgatók, ez azonban szavai szerint idén még nem készülhet el.

A Vulkánpark Látogatóközpontot 2013 áprilisában adták át, az ezer négyzetméter alapterületű, többszintes épületébe érkezők alulról felfelé haladva ismerhetik meg a vulkánok működését és azok történetét, tizenegy bemutatóteremben a  legkorszerűbb számítástechnikai eszközök, érintőképernyős számítógépek, projektorok és táblagépek segítségével válhatnak az interaktív kiállítás részeseivé.

A Celldömölk melletti ötmillió éves, vulkáni eredetű tanúhegy bemutatását célzó Kemenes Vulkánpark létesítésére a vasi kisváros önkormányzata még 2009-ben nyert el 455 millió forintnyi európai uniós támogatást. A kulturális és idegenforgalmi célokat egyaránt szolgáló, összesen 535 millió forint értékű projektet az Őrségi Nemzeti Parkkal közösen valósították meg.

Földes László elmondta: a Vulkánpark Látogatóközpont épülete az elmúlt egy év során felkeltette az építész szakma figyelmét, számos méltatást kapott a nemzetközi szaksajtóban, de egyre több a látogató is, hiszen az elmúlt hétvégén a múzeumok éjszakáján néhány óra leforgása alatt 250-en járták végig a házat, ismerkedtek interaktív módon a vulkánok működésével.