Adókedvezményt kapnak az Airbnb-sek

Forrás: Origo

 2016. március 20. 13:32

Adókedvezményt jelentettek be az Airbnb-használók számára Nagy-Britanniában, idén ez már a második, őket érintő adócsökkentés. A lépés mögött a lakbér csökkentése is lehet a szándék - írta az Origo.

Az úgynevezett "mikrovállalkozóknak" járó adókedvezményeket jelentett be George Osborne, az Egyesült Királyság pénzügyminisztere. Mikrovállalkozók alatt olyan személyeket értünk, akiknek a jövedelme nem saját kisvállkozásukból, hanem az úgynevezett sharing economy valamelyik platformjáról - Uber, Airbnb - származik.

Második kedvezmény

Jövő áprilistól azok, akik a lakásukat Airbnb-n adják ki, évente adómentességet kapnak 1000 font (398 400 forint) bevételig. Ugyanez vonatkozik mindenkire, aki hasonló sharing economy platformon keresztül tesz szert bevételre. Az 1000 fontos adókedvezmény mind a kereskedelmi adóra, mind az ingatlanadóra vonatkozik majd, az igénybevételéhez nem kell külön engedéllyel fordulni az adóhatóságokhoz - mondta Osborne. A Guardian szerint az adókedvezmény mintegy 235 millió font (93,626 milliád forint) bevételkiesést okoz majd a költségvetésnek.

Ennek ellenére nem ez az egyetlen tervezett adókedvezmény: tavaly júliusban egy olyan törvénytervezetet is elfogadott a parlament, ami 7500 fontig adómentessé teszi az Airbnb-ből származó bevételt. Ez a kedvezmény áprilisban emelkedik törvényerőre.

 

Milliárdos iparág

„Az Egyesült Királyság mára a sharing economy éllovasává vált, olyan progresszív, új szabályokat vezetnek be, amelyek erősítik a kisembereket és támogatják a technológiai innovációt" - írta a napokban az Airbnb.

Szintén üdvözölte a brit kormány döntését Jean-Michel Petit, a közösségi étkeztetéssel foglalkozó Vizeat.com alapítója is. Mint mondta, biztató, hogy a brit kormány végre elismeri a sharing economy fontosságát.

Ez a szektor jelenleg egy 15 milliárd fontos iparág az Egyesült Királyságban. Régen várt magára ez a lépés. A következő években jelentősen bővülni fog a sharing economy, ami erősíteni fogja a brit gazdaságot" - mondta.

Az Airbnb-seknek nyújtott kedvezménynek egyébként egy másik lehetséges magyarázata is van: egyesek szerint Osborne így akarja megtörni a hivatásos ingatlankiadók erejét, ezzel leszállítani az lakbéreket.

Az irreálisan magas lakbérek régóta téma a brit politikában, a legutóbbi választásokon szinte minden párt ígéretei között szerepelt, hogy lépéseket tesznek az olcsóbb albérletekért.

(Forrás: origo.hu)