Adózás helyett megváltozott munkaképességűekkel spórolhatnak a cégek

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 16. 17:08

Megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztatni többszörös előnnyel jár, mégis kevés munkáltató él ezzel a lehetőséggel.

A jogszabályok szerint a 25 főnél nagyobb foglalkoztatók vagy felvesznek 20 munkavállalóként 1-1 megváltozott munkaképességű dolgozót, vagy befizetik a rehabilitációs hozzájárulást. Ez 20 főnként közel másfél millió forint évente.

Tavaly 100 milliárdot fizettek be a cégek az államkasszába ilyen címen. Ez pedig várhatóan emelkedni fog, hiszen a köznyelvben „rehabilitációs adóként" emlegetett befizetés a mindenkori minimálbér függvénye, annak kilencszerese, ez pedig megváltható lenne egy fő megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatásával – hívja fel a figyelmet a lehetőségre a Szimbiózis Alapítvány, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hosszú évek óta segít abban a cégeknek, hogy felkészítse őket a megváltozott munkaképességű emberek fogadására, a fogyatékkal élőket pedig integrálja a munkahelyekre. BAZ megyében még mindig sokkal kevesebb megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos ember dolgozik, mint amennyi dolgozhatna; miközben a megyében 40 ezer ilyen ember él és több mint fele aktív korú.

„A problémát abban látom, hogy a cégek egyszerűen nincsenek tisztában a foglalkoztatásnak ezen ágával. Alapítványunk több telephelyén is foglalkoztat fogyatékkal élőket. Nálunk például kitűnő megváltozott munkaképességű szakács és sajtmester is dolgozik. Catering szolgáltatás megrendelése esetén, vagy sajtunk tavalyi aranyérmének odaítélésekor a szolgáltatás és a termék minősége a szempont. Az, hogy kik vesznek részt az előállításban, az csak hozzáadott érték. A lényeg az, hogy megtaláljuk mindenki erősségét és a számukra testhezálló munkakört" – mondja Jakubinyi László, a Baráthegyi Majorságot működtető Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke, foglalkozási rehabilitációs szakértő.

Szinte minden fogyatékossággal élő képes dolgozni, csak meg kell találni a képességeiknek megfelelő munkát

Fotó: Baráthegyi Majorság

Az alapítvány tapasztalatai szerint szinte minden fogyatékossággal élő képes dolgozni, csak meg kell találni a képességeiknek megfelelő munkát. Fontos, hogy adjuk meg az esélyt nekik, kísérjük végig ezen az úton őket. Foglalkoztatásukkal maga a munkaközösség is át fog alakulni és mindez valódi transzformációt, változást hozhat magával. Számos területen – szervezettség, elégedettség, munkamorál, lojalitás, teljesítmény – pozitív hatást eredményezhet – teszik hozzá.