Az Airbnb világszerte visszatéríti a lemondott foglalások árát

Forrás: turizmus.com

 2020. március 16. 12:08

Szombaton jelentette be a San Francisco-i székhelyű vállalat, hogy a világ összes országára kiterjeszti a lemondott foglalások árának teljeskörű visszatérítését a koronavírusjárvány miatt.

Az intézkedés értelmében mind a vendégek, mind a szállásadók extra díjak és költségek nélkül lemondhatják azokat a március 14. előtt készített foglalásokat, amelyek esetében a vendég április 14-ig érkezne a szállásra.

A vállalat közleményét kommentálva Brian Chesky vezérigazgató ezt az üzenetet osztotta meg a Twitteren: „Nem akarjuk, hogy a vendégek azt érezzék, hogy csak azért muszáj elutazniuk, mert nem kaphatják vissza a pénzüket".

Az Airbnb mostanáig csak a kínai, olasz és dél-koreai foglalások esetében tette lehetővé a díjmentes lemondást, de egyre több kritika érte az utóbbi időben a vállalatot, mivel sokan kénytelenek voltak lemondani utazásukat a globális veszélyhelyzet miatt, mégsem voltak jogosultak a visszatérítésre.

Meghallgatta a kritikákat az Airbnb

Fotó: 123rf

A múlt héten – miután Trump elnök korlátozta Európából a beutazásokat az Egyesült Államokba – az USA, az Airbnb legnagyobb piaca is felkerült a listára. A kínai belföldi foglalások esetében ugyanakkor április 1-jétől az Airbnb várhatóan visszaállítja a korábban érvényes lemondási feltételeket.

 

Támogatást ígérnek a lakáskiadóknak

A vállalat közleményében kitér a lakáskiadók helyzetére is: „Megértjük, hogy mostani döntésünk világszerte rengeteg házigazdát érint, akik közül sokan anyagilag függenek az Airbnb által generált bevételtől."

Minden második házigazdának van jelzáloghitele a kiadott ingatlanon. A lakáskiadók támogatására a következő hetekben a foglalási portál különböző eszközöket és ösztönzőket fog kidolgozni – jelentették be.

Az új szabályok értelmében az Airbnb nem számol fel semmilyen díjat, költséget vagy büntetést a lemondott foglalások után.