Befejeződtek a Szentkúti Nemzeti Kegyhely zarándokturisztikai projektjének építési munkálatai

Forrás: turizmus.com

 2015. június 12. 13:11

Befejeződtek a Mátraverebély–Szentkúti Nemzeti Kegyhely zarándokturisztikai fejlesztési projektjének építési munkálatai – mondta el dr. Virág Zsolt projektmenedzser (Magyar Kastélyprogram Kft.)

A ferences szerzetesek által működtetett kegyhely sikeresen pályázott a komplexum vallásturisztikai vonzerővé fejlesztésére, rekonstrukciójára. Az európai uniós pályázat keretében 2,7 milliárd forintot elnyert projekt megvalósításával Kelet-Közép-Európa egyik legjelentősebb, 21. századi színvonalú, komplex vallásturisztikai központja jött létre, amely meghatározó vonzerővel bír majd országos és nemzetközi viszonylatban egyaránt.

 

A fejlesztés keretében teljesen megújult a műemléki védettségű barokk kegytemplom, a rendház és a templomkert, a szabadtéri misézőhely liturgikus tere és a szent kút környéke. Az új építésű, tájba tervezett épületrészekben helyet kaptak egy és két ágyas zarándokszobák 55 fő, valamint hat és tizennégy ágyas zarándokszállások 108 fő részére. A megújult zarándokközpontban lehetőség nyílik konferenciák, esküvők és egyéb rendezvények lebonyolítására is. A modern eszközparkkal, hangosítással és projektorral felszerelt rendezvényterem 100 fő befogadására alkalmas. Avölgyben kialakított kertben lehetőség nyílik kültéri vallási, közösségi programok megtartására, vagy akár bográcsozásra és játékra is.

A kegytemplomhoz vezető megújult, kikövezett út első állomásaként egy új fogadóépületet talál a zarándok. A modern, minden igényt kielégítő komplexumban ferences galéria, ajándék- és kegytárgybolt, kávézó, vetítőterem és nagykapacitású vizesblokk is helyet kapott.

Magyarország római katolikus nemzeti kegyhelye, Szentkút, közel 800 éve fogadja a zarándokokat hazánkból és a környező országokból egyaránt, évente mintegy háromszázezer főt. A kegyhelyen szolgálatot teljesítő ferencesek feladata igen szerteágazó: az év meghatározó ünnepnapjain, különböző liturgikus események és a nagybúcsúk idején fogadják a zarándokok sokaságát, a miséken, a közös imádságokon, a lelkigyakorlatok vezetésével és az állandó gyónási lehetőség biztosításával segítik a hívő emberek megújulását.