Már pályázhatnak a Pest megyei szállodák a fejlesztési támogatásra

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. augusztus 26. 10:12

Már benyújthatók a támogatási kérelmek a Pest megyei szállodák fejlesztését és bővítését támogató, 2 milliárd forintos keretösszegű pályázati felhívásra.

A szállodák fejlesztését támogató pályázat célja a turisztikai vonzerőkhöz kapcsolódó, illetve közelükben található szállodák által nyújtott szolgáltatások színvonalának emelése, kapacitásuk bővítése, új, a kihasználtságot, illetve jövedelmezőséget javító szolgáltatások kialakítása.

A hazai forrásból finanszírozott támogatási programmal a kormány azt kívánja ellensúlyozni, hogy a Közép-Magyarország régió részeként Pest megye, a hozzá hasonló fejlettségű megyékhez képest, kevesebb európai uniós fejlesztési forráshoz juthat hozzá a 2014 és 2020 közötti időszakban – mondta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós fejlesztési források felhasználásáért felelős államtitkára kedden.

A pályázat keretösszege 2 milliárd forint, 60 és 300 millió forint közötti támogatások igényelhetők, amelyek a szálláshelyi szolgáltatások színvonalának emelésére, infrastrukturális fejlesztésekre használhatók fel, fejleszthető a szálláshelyek üzemeltetése és hatékonysága is – ismertette a részleteket.

60 és 300 millió forint közötti támogatást igényelhetnek a Pest megyei szállodák

Fotó:  123rf.com

A pályázati kiírás szerint önállóan támogatható:

a) szállodák kapacitásbővítése (pl. férőhelyek számának növelése, szobaszám növelés kiszolgáló infrastruktúrával) hozzáépítéssel, vagy a meglévő épület(ek) korszerűsítésével, bővítésével, új épület(ek) építésével;

b) szállodák külső és belső megjelenésének, belsőépítészeti arculatának, minőségének  fejlesztésére és a szállodák szobáinak, közösségi tereinek bővítésére, korszerűsítésére irányuló beruházások;

c) szállodák szolgáltatási kínálatának minőségi és mennyiségi fejlesztéséhez, új, tematikus szolgáltatásfejlesztéshez (pl. családbarát, szenior, egészségturisztikai, kerékpáros szolgáltatások) kapcsolódó, infrastrukturális beruházások;

d) szállodai wellness-szolgáltatás fejlesztéséhez kapcsolódó olyan infrastrukturális beruházások, amelyek a szolgáltatások kapacitását bővítik (kizárólag négy évszakban használható wellnesselemekkel), illetve a szolgáltatás színvonalát javítják (pl. gépészeti berendezések fejlesztése, cseréje);

e) szállodákban új konferenciaterem/termek, illetve multifunkciós terem/termek létesítése.

A fentiek mellett, de nem önállóan pályázni lehet többek között meglévő vendéglátó egység kapacitásbővítésére, korszerűsítésére, információs és kommunikációs technológiai beruházásra, eszközbeszerzésre,  energiahatékonyságot szolgáló fejlesztésekre.

Pályázatot kizárólag olyan vállalkozás nyújthat be, amely Pest megye területén valósítja meg fejlesztését, azzal a kivétellel, hogy Bernecebaráti, Göd, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Kemence, Kóspallag, Letkés, Márianosztra, Nagybörzsöny, Perőcsény, Szob, Szokolya, Sződliget, Tésa, Vác, Vámosmikola, Verőce, Zebegény településeken megvalósítandó szálloda-fejlesztésre nem nyújtható be pályázat. A felsorolt településeken a Kisfaludy Program – Dunakanyar III. ütem keretében volt hasonló tartalmú szálláshely-fejlesztési kiírás.

A Szállodák fejlesztése Pest megye területén pályázati kiírásra a támogatási kérelmeket augusztus 25-étől nyújthatják be a pályázók az allamkincstar.gov.hu oldalon, ahol a felhívás is elérhető. A forráskeret 200%-át elérő támogatási igény beérkezése esetén a Pénzügyminisztérium automatikusan felfüggeszti a pályázatot, amiről a Magyar Államkincstár honlapján hirdetményt tesz közzé – olvasható a pályázati kiírásban.