Berlin Brandenburg - az ultramodern kísértetreptér

 2013. szeptember 05. 16:39

Akár holnaptól üzemelhetne, minden berendezését rendszeresen be is kapcsolják, hogy újra és újra teszteljék, mégis, jó néhány hónap eltelhet még, mire felavatják Berlin vadonatúj repülőterét, a Brandenburg Airportot.

Az Air Berlin és a DZT jóvoltából magyar utazási szakemberek kis csoportja meglátogathatta a Schönefeld repülőtér közvetlen szomszédságában felépített, vadonatúj létesítményt. A látogatás napján többnyire borult, felhős idő volt, mégis, sikerült néhány értékelhető felvételt is készítenünk. Egészen szürreális látvány a teljesen kihalt repülőtér, miközben már az irányítótáblák is a helyükön vannak, a látogatóközpontban pedig rendszeresen fogadnak szakmai csoportokat, s részletesen bemutatják a korszerű repülőteret. A hivatalos magyarázat szerint a világon eddig sehol máshol nem használt tűzvédelmi berendezés engedélyeztetésére várnak.

Közben  rendszeresen bekapcsolják a 96 check-in pultot, valamint a csomagtovábbító rendszert, hogy ellenőrizzék, tudnának-e utasokat fogadni? De, naponta 10-12 üres vasúti szerelvény is befut a terminál alatti állomásra, majd távozik, csak hogy működtessék a biztonsági berendezéseket, no meg, hogy a személyzet se jöjjön ki a gyakorlatból.

A teljes nevén Berlin Brandenburg Airport Willy Brandt egyébként már eddig 4,7 milliárd euróba került, s az állagmegóvással, valamint a hatalmas kötbérekkel bizonyára 5 milliárdot is meghaladó összeget emészt fel a megnyitásig. Amikor is következhet a fekete leves, hiszen ennek a repülőtérnek kell majd átvenni a bezárásra kerülő Schönefeld és Tegel teljes forgalmát, ami már ma is 25 millió utas, az új repteret pedig 27 milliósra tervezték - tehát nagyon hamar kicsinek bizonyulhat Berlin új büszkesége. Egyes elképzelések szerint Tegelt mégsem kellene bezárni, más tervek szerint máris hozzá kell kezdeni a Brandenburg repülőtér bővítéséhez, amire a tervek készen állnak.

A repülőtér egyébként olyannyira üzemképes, hogy bizonyos szempontból működik is. Az új irányítótoronyból felügyelik Schönefeld légi forgalmát, valamint a volt kelet-berlini repülőtér kifutópályáját is lezárták már, s az oda érkező gépek az új pályák egyikét használják. Sőt, a Brandenburg cargo gépeket is fogad, amelyek a low cost társaságok majdani parkolóhelyére állnak be.

15 kép Berlin Brandenburg az ultramodern kísértetreptér

Brandenburg 12 fapados géphelyet és 25 csápot (ezek is működőképesek, amint felvételeinken láthatják) kínál majd, mégpedig egyetlen terminál-épület három oldalán. Így, Budapest után Berlin is olyan város lehet, ahol a fapadosok utasai ugyanazt a terminált használják, mint prémium légitársaságok first class utazói.

Az új repülőtér, amilyen nehezen áll üzembe, olyan tartós lesz majd - legalábbis az építők szerint. A 3,8, illetve 4 kilométeres kifutópályák csaknem 1,5 m vastag betonjához legalább 30 évig nem kell majd hozzányúlni, ígérik. Pedig igénybevétel lesz bőven. A várható forgalom érzékeltetésére: 10 ezer gépkocsinak építettek parkolót (4 szinten), egyszerre 550 taxi várakozhat majd a puffer parkolóban, s 700 bérautót tarthatnak majd a terminál közvetlen közelében az autókölcsönzők.

De ma még nyugodtan lehet sétálgatni is a használatba nem vett kifutópályán, legalábbis a repülőtér kísérőivel oda buszozó magyar utazási irodásoknak…

/