Bioborok versenye a Hortobágyon

Forrás: MTI

 2015. április 16. 12:42

Kilenc borvidék 12 pincészete vett részt a bioborok idén kilencedik alkalommal megrendezett versenyén a Hortobágyon.

A Kaló Imre borász vezette zsűri harmincnégy biobort kóstolt meg, a testület tagjai az évjáratot, a fajtát és a termelőt sem ismerhették a verseny előtt. A pontszámok alapján egy ajánlott, egy bronz, tizenöt ezüst, három arany és egy nagyarany született a fehérborok, öt ezüst a rozéborok és hat ezüst, valamint két arany a vörösborok kategóriájában - mondta el Kovács Pál, a szervező Debreceni Borbarátok Társasága Közhasznú Egyesület elnöke.

A fehérboroknál az abaújszántói Pendits Szőlőbirtok (Tokaji Borvidék) Aszú Essenciája (2008), a vörösboroknál az egri Vincze Béla-pincészet Mészhegy Syrah (2009) bora lett a csúcsbor. Ezek a termelők a Biokontroll Hungária támogatásával indulhatnak a 2016-os nürnbergi BIOFACH kiállításon, a biotermékek vezető világvásárán.

Magyarország egyetlen országos bioborversenyét azért a Hortobágyon rendezik meg, mert itt található a legnagyobb összefüggő, mintegy 20 ezer hektár bioművelésű terület. A verseny eredményhirdetését hagyományosan a kihajtási ünnep napján - április 25-én -, a Szent György-napi országos biovásár keretében tartják meg.

Kovács Pál elmondta, hogy a jövőre esedékes 10. Országos és Nemzetközi Bioborversenyt szeretnék szakmai tanácskozással összekötni, az eseményen a magyar bioborászat helyzetét tekintenék át az érintett borászok és szakemberek. Szeretnék elérni, hogy minél több biobor kerüljön az éttermekbe, ezért a találkozóra több hazai étterem séfjét és tulajdonosát is meghívják.