Biztató eredmények, átrendeződés a küldőpiacokon

Forrás: MTI

 2015. július 09. 13:44

Biztatóak a turizmus eredményei, az ágazat évek óta dinamikusan bővül – kommentálta a legfrissebb statisztikai adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára.

Ruszinkó Ádám az M1 aktuális csatornának nyilatkozva kiemelte: a májusi növekedésnél is fontosabb, hogy az év első öt hónapjában 3,4 millió vendég csaknem 8 millió vendégéjszakát töltött el az országban, és 68 milliárd forintot költöttek el a szálláshelyeken. A vendégek száma 8, a vendégéjszakáké 6, a költés 10 százalékkal bővült – ismertette. A helyettes államtitkár emlékeztetett: csak májusban mintegy 20 milliárd forint volt a szállásdíjbevétel az országban.

A Magyarországra érkezett turisták küldő országai között átrendeződés volt. Így például a múlt év végén és az idei év elején tapasztalható oroszországi válsághelyzet miatt kevesebb orosz turista érkezik Magyarországra. A vendégéjszaka-számokban a visszaesés mintegy 30 százalékos.

A múlt évben Magyarországra érkező turisták közül a legtöbben németek, osztrákok és oroszok voltak. Az idei elő öt hónapban viszont jelentősen emelkedett a brit turisták száma – 26 százalékos a bővülés a vendégéjszakák számát tekintve –, így most britek a második helyen állnak a németek mögött és az osztrákok előtt; negyedik helye az olaszok vannak az idén, és csak ötödikek az oroszok a visszaesés miatt, de az orosz piac megtartása fontos Magyarország számára – mondta a helyettes államtitkár.

Ruszinkó Ádám hangsúlyozta, hogy a turizmus szempontjából is fontos lehet egy olimpia megrendezése, de mindenképpen úgy kell az eseményt szervezni, hogy az elkészült létesítmények hosszú távon hasznosíthatók legyenek például a szálláshelyek bővítése szempontjából is.

Fotó: Budapestinfo.hu


Hozzátette: Magyarországnak turisztikai szempontból jó a híre.  Példaként mondta, hogy az elmúlt tíz évben jelentősen nőtt a magyar főváros szálláskapacitása, és még így is igen kedvező a kihasználtság. Ez a kapacitás még tovább bővíthető, mivel 20 ezer férőhely még hiányzik  Budapesten. A bővítés részben turistahajókkal is elképzelhető, de szóba jöhetnek – tekintettel a tervezett olimpiára – a kempingek, lakóautók, mobilházak is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az idegenforgalmi statisztához fűzött kommentárjában kiemeli: a magyar turizmusban meghatározó szerepet betöltő SZÉP-kártya felhasználtsága 6,6 százalékkal magasabb értéket mutatott májusban. A SZÉP-kártya birtokosok több mint 2000 kereskedelmi szálláshelyen 1,8 milliárd forint értékben fizettek a pihenőkártyával, a minisztérium azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a SZÉP-kártya népszerűsége mellett láthatóan a magyar vendégek a fizetésükből is többet költenek belföldi utazásra.

Az év eddigi hónapjaihoz képest májusban kiegyenlítettebb volt a beutazó forgalom szerkezete, sem a növekedések, sem a visszaesések nem mutatnak olyan kiugró értékeket, mint korábban.