Budapesten a világ piacai

Forrás: turizmus.com

 2015. május 21. 16:18

Május 27-29. között Budapesten tartja kongresszusát a Nagybani Piacok Világszövetsége (WUWM). Az esemény rendezője a Budapesti Nagybani Piac, valamint a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága. A nemzetközi konferenciára 35 országból közel 200 résztvevő érkezik.

A WUWM kongresszus tagok és külső résztvevők számára egyaránt nyilvános és releváns minden nagykereskedő, kereskedő, élelmiszerbiztonsági szakértő, élelmiszeripari szakember, termelő, kutató és döntéshozó számára. A világ nagybani piacainak szövetségét 1958-ban Németországban alapították. Célja a tagságot alkotó piacok megismerése, a különböző országok technológiai, üzemeltetési, környezetvédelmi szaktudásának és tapasztalatainak megosztása, valamint a nagybani piacok a kereskedelemben és a lakossági fogyasztásban elfoglalt központi szerepének hangsúlyozása. A budapesti kongresszuson elsősorban a nagybani piac és a kiskereskedelmi piacok együttműködéséről, népszerűsítéséről lesz szó.

 

Házi Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac vezérigazgatója elmondta: „A világ nagybani piacai nálunk találkoznak, hogy eszmét cseréljenek az iparágat érintő legfontosabb trendekről. Ez hatalmas megtiszteltetés számunkra, és jó alkalom arra, hogy megmutassuk, hogyan kötjük össze a Nagybani Piacon az őstermelőket, a nagykereskedőkből álló ügyfeleinket a vásárlókkal. A Budapesti Nagybani Piac büszke arra, hogy itt a nemzetközi átlagnál jóval magasabb arányban képviselik magukat őstermelők és kis gazdaságok, így elmondhatjuk, hogy számos hazai családi vállalkozásnak segítünk az értékesítésben, így a megélhetésben. "

A konferencia programjában szerepel a Budapesti Nagybani Piac és a Nagycsarnok látogatása is. A konferencia bemutatkozási lehetőséget nyújt Budapest nevezetességeinek is.  A konferencián négy szekcióban tárgyalják a zöldség-gyümölcs kereskedelem aktuális kérdéseit olyan cégek képviselői, mint a londoni Borough Market vagy a Barcelonai Piacigazgatóság:

1. A piacok hatása a közösségekre

2. Marketing és promóciós kampányok

3. Piacfelújítás

4. Élelmiszerhulladék-minimalizálás a piacokon

A Budapesti Nagybani Zöldség-gyümölcs Piac az ország legnagyobb termelői és elosztó piaca, ahol hetenként hat napon át találkozik a termelők és a nagykereskedők árukínálata a vásárlók keresletével. A piac a fogyasztók számára is nyitott, de értékesítés csak kereskedelmi mennyiségi egységekben történik.

Az 1954-ben létrehozott CSAPI (Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága) tevékenységi körébe csarnokok, piacok, üzletközpontok és egyéb kereskedelmi létesítmények üzemeltetése, működtetése tartozik Budapest közigazgatási területén belül. Többek között a CNN Travel által Európa legszebb piacának választott, Vámház krt.-i Nagycsarnok.