Ezért a magyar szállodáért valósággal rajong a nemzetközi szakmai sajtó

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 28. 16:38

Az Andrássy út egyik legújabb szállodája, a Hotel Oktogon belsőépítész tervezői, Radnóczy Eszter és az este’r partners csapata nyerte el munkájáért a BigSEE nemzetközi építészeti és designdíj Tourism Design 2023 versenyén a győztesnek járó címet és vált ezzel a projekt esélyessé a fődíjra.

Az elmúlt hónapokban számos nemzetközi magazin, közöttük a Design Street Milan, az olasz BuildNews és az ArchiPortale közölt látványos képanyagot a Hotel Oktogon épületének megújulásáról.

A 2022 júniusában átadott szálloda története igazi fordulatos budapesti sztori. Az Andrássy út 52. alatt álló neoreneszánsz stílusú palota a 19. század végén, 1884-1886 között épült. Tervezője a Párisi Udvart és az Uránia Nemzeti Filmszínház épületét is jegyző Schmahl Henrik, az építtető pedig a svájci származású malomtulajdonos, sörgyár-alapító és nagyiparos Haggenmacher Henrik volt.

Egy neoreneszánsz palotában alakították ki a Hotel Oktogont

Fotó: Juhász Norbert, Tamás Pál / este'r partners

 

A palota később közkönyvtár volt, sőt egy ideig Budapest egyik népszerű szórakozóhelyeként is működött.

Az épület a három évig tartó felújítás után szállodaként nyitott meg, az este'r partners belsőépítész iroda és az építészpartner Archikon tervei alapján, a Continental Group üzemeltetésében.

A szálloda egyik szobája

Fotó: Juhász Norbert, Tamás Pál / este'r partners

 

Az előkelő palota a mostani restaurálás és megújulás során eredeti karakterét megtartva él tovább, a reprezentatív kapu mögött húzódó belső udvarban a lovak és kocsik helyett most lobbyt és reggelizőteret találunk, a gangok mennyezeti részletei visszanyerték eredeti szépségüket, míg a belsőépítészet inkább sportos és lezser maradt, igazodva a szálloda célközönségének stílusához – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében az este'r partners.

A szállodában a belsőépítészet inkább sportos és lezser maradt

Fotó: Juhász Norbert, Tamás Pál / este'r partners

 

„Nem csodálkozom, hogy az olasz magazinok ízléséhez közel áll az eredmény: egyrészt náluk a századforduló építészete egészen más volt, így ez az épület sok újdonságot mutat számukra. Másrészt az olasz kultúra nagyra értékeli a vagányságot, a régi és az új kreatív ütköztetését és harmóniába hozását, a színt, az életet – bízom benne, hogy munkánk a klasszikus értékek mellé ezeket tudta odatenni" – mondta Radnóczy Eszter, az olasz-magyar este'r partners alapítója.