Dalnoki Bence márkanagykövet lett, változnak a vendéglátás trendjei

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. október 25. 18:14

Különleges „séfasztal” programon mutatkozott be a METRO Nagykereskedelem új saját márka nagyköveteként a Bocuse d’Or bronzérmes Dalnoki Bence, aki ötfogásos menüt készített a meghívottak előtt október 24-én.

A séfasztal egy sajátos műfaj a vendéglátásban: egy kiemelt hely, ahol a vendégek figyelemmel kísérhetik a fogás elkészültét is, s amely mellett maga a séf mutatja be az alapanyagokat, az ételkészítés mögötti szemléletet, és az ízélmény komponenseit számukra. És hogy miért az október 24-ét választották? Mert pontosan 5000. napja működik a METRO Gasztroakadémiája, amelynek látványkonyhájában szervezett szűkkörű sajtóeseményen ismerkedhettünk meg a fogások mellett a közeljövő gasztronómiai trendjeivel is.

Bősze Ákos, a METRO HoReCa üzletág-fejlesztési vezetője elmondta, hogy érkezésünk előtt írták alá  Dalnok Bencével a szerződést, amelynek értelmében ő lesz a saját márkáik nagykövete: úgy vélik, a 2023. februárban a Bocuse d'Or szakács világbajnokságon bronzérmet szerzett fiatal séf hiteles arca lesz a METRO Chef, METRO Premium és METRO Professional termékeknek, mert folyamatosan használja és véleményezi őket, de az ismeretterjesztő tevékenységében is részt vállal oktatóként, valamint a receptek kidolgozójaként.

Dalnoki Bence tálal

Fotó: Metro Gasztroakadémia

 

 

 

„Hazánk gasztronómiájában rengeteg potenciál van, s pont az olyan maximalista, kreatív fiatal tehetségek lesznek a jövő vendéglátásának motorjai, mint Dalnoki Bence" – mondta Bősze Ákos.

„Szereti, ha fekete tányéron tálalják" – jegyezte meg a séf, miközben a Szent Jakab kagylót készítette el számunkra karfiolpürével és fehér balzsamecettel, magokkal, lime-krémmel hozzátéve, hogy a Bocuse-döntőn ez a fajta kagyló kötelező alapanyag volt.

Szent Jakab kagyló karfiolpürével

Fotó: Metro Gasztroakadémia

 

 

Bősze Ákos a közeljövő vendéglátóipari trendjei között említette, hogy az eddigi konfitálást felváltja a fermentálás időszaka, nem véletlen, hogy az akadémián már kurzust is szerveznek a zöldségek fermentálási technikájáról.

Mivel Magyarországon egyre több az ázsiai vendégmunkás, és az akku-gyárakkal a számuk várhatóan tovább fog emelkedni, készülnek az ő étkezési szokásaikhoz igazodó alapanyagokkal, készítményekkel is, ugyanakkor a magyarok is egyre nyitottabbak más nemzetek konyhájára.

Szóba került, hogy a nagy vendéglők helyét lassan átveszik egy-két személy által üzemeltetett gyorsétkezdék, amelyekből egyre több nyílik a Balaton környékén is. A struktúraváltás egyik oka pedig a vendéglátás jelenlegi fő problémája, a személyzet hiánya, mert ilyen körülmények között nincs elegendő munkaerő a nagy éttermek fenntartásához. A vendéglátás munkaerőhiányát a cég alapételek fejlesztésével, gyártásával igyekszik segíteni. Ilyen többek között a halászlé, amelyet azonban nem ízesítenek, azt meghagyják az étterem szakácsának.

Bősze Ákos a vendéglátás trendjeiről beszél

Fotó: Metro Gasztroakadémia

 

Megváltoztak a vendéglőlátogatási szokások is. Régebben az emberek jobbára valamilyen családi esemény vagy különleges alkalom ünneplésére foglaltak asztalt étteremben, ma már viszont a fiatal generáció számára a vendéglő amolyan szocializálódási helynek számít, és közülük egyre többen étkeznek házon kívül.

Ugyanakkor a vendéglők konkurenciája a Bősze Ákos által csak „ghost-restaurant"-nak titulált lakásvendéglők, és az egyre bővebb választékban vásárolható fagyasztott vagy félkész ételek. A trendekkel kapcsolatban azt is elmondta, hogy a jövőben minden harmadik ember fog valamilyen ételintoleranciában szenvedni, s erre az éttermeknek készülniük kell.